Ako si zostaviť naozaj funkčné EDC?

EDC, skratka pre every day carry v preklade „každodenné nosenie“ je väčšine z vás dobre známa. Dnes sa pozrieme na to, čo by mala EDC výbava obsahovať a ako postupovať pri jej zostavení. Spomenieme aj niekoľko overených tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si na každodenné nosenie tie správne predmety.

Rozhodujúca je váha

EDC nie je váš batoh na prežtie do prírody, ktorý by mimochodom tieže nemal vážiť 100 kíl. EDC je nutné minimum, ktoré máte zo sebou v podstate stále, keď idete do lesa, do mesta, vybrať poštu do schránky, na záchod či dokonca v niektorých prípadoch aj keď spíte. Váha vášho kompletného EDC by nemala presiahnuť 2 kilá, keďže za touto hranicou sa EDC výbava stáva nekomfortná.

Napíšte si, čo používate denne (aj s váhou)

Využite na to kuchynskú váhu. Mobil (150g), kľúče (30g), peňaženka (150g), pre diabetika napríklad inzulín (100g), vreckový nôž (100g), vreckovky (30g), malá fľaša s vodou (300g), nejaký keksík (50g), pre držiteľov zbrojného preukazu typu A napríklad aj nejaká malá krátka strelná zbraň (600g). Takto budete mať pri sebe všetko potrebné vrátane malého množstva jedla a vody, liekov, ktoré beriete, ale aj obranných prostriedkov a nástrojov. 

Ako budete EDC nosiť?

Vyšší reprezentatívny zoznam má dokopy cca kilo a pol (pre niekoho je tam hora zbytočností a vystačí si s mobilom, kľúćami, peňaženko a jedným malým švajčiarskym nožom). Teraz sa naskytne otázka, či budete všetko nosiť len vo vreckách a v puzdrách (máte vždy na sebe nohavice s opaskom a spoľahlivými vreckami, alebo máte občas aj tepláky, odkiaľ vám môžu veci vypadnúť?), alebo radšej stavíte na nejakú malú ľadvinku, brašňu či tašku. 

Skúšajte rôzne varianty

Keď už máte zoznam vecí a vybrali ste si aj spôsob nosenia, prichádzajú prvé testy. Zoznam vecí meniť nemusíte, len jednotlivé veci obmieňať. Miesto veľkého Glocka 17 skúste radšej Glock 43, miesto noža s pevnou čepeľou s dĺžkou 13 cm bude možno stačiť obyčajná rybička. Takýmto spôsobom si postupne nájdete to, čo vám dokonale vyhovuje.

Minimalizmus je cesta

Čím menej vecí máte, tým lepšie pre vás. Musíte dávať pozor na menší poćet vecí, menej sa vám toho môže stratiť a menej vecí si vyžaduje údržbu. Viac sa tak môžete sústrediť na zážitky napríklad na výlete či v prírode, no o tom si povieme niečo v nasledujúcom článku.