Nefunkčné techniky brúsenia nožov

Nabrúsiť nôž tak, aby bol naozaj ostrý, aby jeho ostrie držalo a aby sme nezničili polovicu čepele je naozaj umenie vyžadujúce prax. Okrem toho veľa závisí aj od kvality ocele, zakalenia a iných vlastností noža. V dnešnom krátkom článku sa pozrieme na to, ako by ste váš nôž rozhodne brúsiť nemali.

Brúsenie noža na šálke

Zo spodnej strany hrnćeka na čaj alebo nejakej keramickej misky vždy nájdete taký zdrsnený povrch, na ktorom sa vraj dá brúsiť nôž. Teoreticky je to možné a skúsený nožiar by to zvládol, prakticky je to však absolútna hlúposť a doma bez skúseností takýmto spôsobom nenabrúsite nič. Pri šúchaní noža po hrnčeku pod nesprávnym uhlom môžete navyše ostrie poškodiť ešte viac. 

Brúsenie prírodným kameňom

Rovnako sa treba stavať aj ku kameňom, ktoré nájdete v prírode na zemi. Nemajú potrebnú štruktúru, ideálnu zrnitosť a hlavne sú nerovné. Že si tak rytier vo filme brúsil meč? To je síce pekné, no ak budete s kameňom v lese brúsiť váš nôž, jediné, čo získate, budú nepekné ryhy na predtým zrkadlovo lesklej čepeli. 

Brúsenie doma na stolnej brúske

V tomto prípade už by ste nôž možno zvládli nabrúsiť, sú tu však dva problémy. Za oba sú zodpovedné vysoké otáčky takejto brúsky. Ak k nej priložíte nôž (pokojne aj pod správnym uhlom), brúska za jedinú sekundu môže z neho zbrúsiť aj niekoľko milimetrov materiálu. Originál nožiarske kotúčové brúsky majú pomalé otáčky a teda skôr imitujú ručné brúsenie, ale s menšou námahou. Pri vysokých otáčkach vám navyše na noži vždy vznikne takzvaná ihla. 

Kuchynské drážkové brúsky

Tie sú vhodné pre ľudí v domácnosti, ktorí nemajú vo svojom okolí nikoho, kto by ich naučil obťahovať si nôž na ocieľke a raz za rok by im ho prebrúsil. Niečo síce zvládnu, no tiež skôr poškriabu čepeľ a po pár použitiach prestanú fungovať, lebo je na nich nános materiálu z noža.

Brúsenie na koži/ocieľke

Na koži a ocieľke sa nože nebrúsia ale obťahujú. Koža s brúsnou pastou slúži k tomu, aby zbrúsila posledné špony a ihly, prípadne aby čepeľ jemne vyleštila. Ocieľka sa zase používa na vyrovnanie zvlneného ostria. Nôž nimi nikdy nenabrúsite.