Niekoľko rád, ako ochrániť vaše vybavenie pred vlhkosťou

Vlhkosť a všeobecne vody je síce najdôležitejšia zlúčenina pre život, no dokáže napáchať veľkú škodu. Vďaka vode veci hnijú, práchnivejú, hrdzavejú či plesnivejú. Elektronika zasiahnutá vodou je väčšinou úplne na odpis. Čo všetko vám pomôže ochrániť vaše lesné vybavenie pred vlhkosťou?

Impregnujte čo sa dá

Naimpregnujte koženú aj syntetickú obuv, celtu aj stan, bundu aj blúzu. Ak je to možné, naimpregnujte aj batoh, práve v ňom nosíte väčšinu vašich vecí, ktoré môžu zmoknúť. Dobre naimpregnovaný kus vybavenia vydrží odolať aj tlaku vody a udrží tak vás aj všetky vaše osobné veci v suchu.

Uzatvárateľné vrecká

Pevné igelitové vrecká so zipsovým alebo tlakovo-zipsovým uzatváraním do seba tiež tak ľahko neprepustia vodu ani vzduch. Je skvelé v nich nosiť napríklad rezervné zápalky, ale aj mobilný telefón, dózu s kávou alebo s cukrom, jednoducho vśetk, čo by mohlo nejakým spôsobom zvlhnúť.

Silica gel

Tie vrecúška, ktoré často vypadnú z balíkov od kuriéra, z rôznych zabalených tovarov, ale najčastejšie z elektroniky alebo oblečenia si odkladajte a hádžte ich do vášho outdoorového batohu. Ak sa dnu náhodou dostane vlhkosť, stiahnu ju do seba. AK sú mokré, dajú sa vysušiť doma napríklad v rúre.

Obaly na vybavenie

V niektorých obchodoch sa dajú kúpiť aj absolútne nepriepustné obaly na vybavenie pre Špeciálne jednotky alebo záchranárov. Takýto vak má objem pokojne aj 100 a viac litrov. Jednoducho doň dáte celý batoh, kompletné oblečenie a všetko ostatné, čo máte pri sebe, hermaticky ho uzavriete a môžete s ním napríklad aj preplávať rieku. Vzduch, ktorý v ňom zostane, vás navyše pomôže nadnášať. 

Prikrývajte a sušte

Všetko, čo sa v kempe dá schovať pod stan, celtu alebo inú strechu tam schovajte. Vlhkosť nesvedčí ničomu inému okrem rastlín. Využite každý kúsok slniečka, závan vetra alebo založený oheň a vysušte každý kúsok oblečenia a vybavenia, ktorý máte pri sebe. Akonáhle vám v prírode niečo naberie vlhkosť, pravdepodobne ste to dopoužívali.