Ako v lese neprísť ku kolízii so zverou?

Stret so zverou je udalosť, ktorá netrápi len vodičov motorových vozidiel. Najmä minulý rok bol aj na Slovensku celkom bohatý na správy o stretoch ľudí napríklad s medveďom a jeho následným útokom. Ako sa teda v lese vyhnúť kontaktu s veľkými zvieratami bez toho, aby ste ich rušili? 

Dajte o sebe vedieť

Nemusíte hulákať na celé hory ani púšťať nahlas hudbu z prenosného repráku. Pokojne stačí, ak sa budete na turistike rozprávať, dáte si na batoh maličkú rolničku alebo budete občas trochu viac dupať. Občasné tlesknutie či písknutie je tiež jednoduché riešenie. Zver sa o vás dozvie keď budete stovky metrov od nej a odíde – a to aj v prípade medveďa či inej šelmy.

Nenechávajte potraviny bez dozoru

Tento bod by sme mohli nazvať aj „nekŕmte zver“. Neprikrmujte medvede, aby ste získali skvelú fotografiu, nenechávajte jedlo vedľa stanu ani v stane (malo by byť uzavreté v obale, ktorý neprepúšťa pachy a zavesené na konári napríklad 10 metrov od táboriska), a hlavne nevyhadzujte v lete odpadky. V okresoch, kde je zvýšený pohyb medveďov, je potrebné mať zabezpečené aj smetné koše.

Vyhnite sa mladine a húštinám

Napríklad v národných parkoch je dovolené pohybovať sa len po vyznačených chodníkoch. V iných lokalitách sa dobroduhovia, fotografi či hubári však radi vydajú aj hlbšie do lesa, kde narazia maximálne tak na starú lesnú cestu pre ťažbu dreva alebo na zvierací chodníček. Vždy si však vyberajte len taé lokality, kde máte rozhľad aspoň na niekoľko desiatok metrov. Nebezpečný môže byť napríklad aj pohyb v kukurici, kde ľahko vyrušíte skupinku diviakov.

Pozor na spoločné poľovačky

Keď sa ocitnete v lokalite, kde práve prebieha spoločná poľovačka alebo hromadný odstrel napríklad divých svíň kvôli diviačiemu moru, poľovníci môže nevedomky ľahko nahnať zver smerom k vám a tá vám môže chtiac-nechtiac ublížiť. Ak počujete alebo vidíte, že sa niekde poľuje, radšej odložte výlet do prírody o deň neskôr alebo sa vyberte o pár km ďalej.

Na jar si zver chráni mladé

Keď aj prekvapíte diviaky v kukurici a priblížite sa k nim na vzdialenosť niekoľkých metrov, je absolútne nepravdepodobné, že by na vás zaútočili. Skôr sa dajú na zbesilý útek všetkými smermi. Je však iné, keď stretnete v lese bachyňu s malými pásikavými prasiatkami. V takomto prípade (a hlavne ak by ste sa rozhodli prasiatka chytať) sa vám môže ľahko stať, že vás na zem zhodí ich rozzúrená mamička.