Vyskúšaný zoznam vecí na komfortný pobyt v prírode

Každý druhý zálesák by chcel prežívať v lese len s rambo nožom v ruke, no realita je úplne iná. Druhým extrémom sú turisti, trampovia a podobní ľudia, ktorí majú 50-kilový batoh aj pri výlete k rybníku za dedinou na jednu noc. V predchádzajúcom článku sme spomenuli, že menej vecí znamená viac radosti a času užiť si výlet. Ktoré predmety sú pre pobyt v lese v noci naozaj nevyhnutné? Prekvapí vás, ako málo ich potrebujete.

Oblečenie a obuv

Na sebe majte celú jednu sadu oblečenia adekvátneho k ročnému obdobiu a jedny kvalitné topánky. Do ruksaku vám stačí pribaliť len náhradnú spodnú bielizeň a nejaké ľahké tenisky v prípade, že by ste napríklad čvachli s nohou do potoka a nechceli by ste byť zvyšok dňa v mokrom. Všetko ostatné sa dá rýchlo vysušiť pri ohni a znova si to obliecť. Čistá spodná bielizeň zase zabezpečí trochu základnej hygieny aj v bojových podmienkach.

Nástroje

Naozaj nepotrebujete celú dielňu, dokonca ani sekeru a pílku a v podstate ani veľký nôž. Úplne vám bude stačiť malý švajčiarsky nožík, ktorým vyrobíte palicu na opekanie, nakrájate špekačku a dokonca prerežete aj nejaké to lano či otvoríte konzervu, víno alebo pivo. K tomu si prihoďte zapaľovač a máte všetko, čo potrebujete.

Varenie

Jedna lyžica, jeden hrnček, ešus a fľaša s vodou. Nič viac nepotrebujete (okrem jedla a vody, samozrejme). AK idete na viac dní, pomôže vám malý a skladný filter na vodu (aby ste jej nemuseli brať veľa v prípade, že v okolí nie je žiadny prameň). Ak nechcete zakladať oheň, vezmite si drievkač, plynový varič s bombičkou alebo liehový varič na tekutý alebo pevný lieh.

Spanie

Karimatka, spacák a stan. Ak nechcete spať v stane, miesto neho vezmite nejakú podložku pod karimatku a celtu, ktorú si natiahnete nad hlavu. Môžete experimentovať aj s prírodný mprístreškom, hamakou a inými alternatívami, no nie je nič jednoduchšie a komfortnejšie, ako unavený zaliezť do stanu, kde na vás neprší, nefučí, neotravuje vás hmyz a vy máte aký taký komfort a pocit bezpečia.

Núdzové predmety

Hore sme v podstate spomenuli úplne všetko, s čím si vystačili celé generácie trampov a zálesákov. Dnes by vám vśak pri sebe rozhodne nemalo chýbať kvalitné svietidlo, napríklad baterka alebo čelovka, núdzová lekárnička, telefón (aby ste mohli kontaktovať pomoc v prípade nejakej nehody) ale aj peňaženka s kompletnými dokladmi.