Čo by mala obsahovať vaša lekárnička do prírody?

Chodíte často do lesa, či už za prácou, za zábavou, pre tréning prežitia alebo len tak kvôli relaxu? Ak sa tam pohybujete pravidelne, mali by ste pri sebe mať aj svoju lekárničku. Čo však do nej dať, aby nebola zbytočne ťažká a aby vám na cestách nič nechýbalo?

Lieky, ktoré beriete

Ak beriete akékoľvek lieky alebo iné doplnky pravidelne, prípadne ich potrebujete mať stále pri sebe, mali by byť aj pevnou súčasťou vašej outdoorovej lekárničky. Či už je to inzulín na diabetes, lieky na srdce, antihistaminiká, hormonálne lieky, ale pokojne aj epipen pre alergikov, stále majte pri sebe dávku aspoň na jeden týždeň.

Bežne dostupné lieky

Paracetamol na vysokú teplotu, ibuprofen od bolesti, ale pokojne aj aktívne uhlie alebo nejaký iný prípravok, ktorý zastaví gejzíry po tom, čo zjete tú divnú Špekačku alebo vypijete pohár neprefiltrovanej vody z potoka. Lieky od bolesti často dokážu zachrániť naozaj akýkoľvek na prvý pohľad stratený výlet.

Náplasti a obväzy

Každú odreninu si prelepovať nemusíte, no náplasti oceníte najmä vtedy, keď vezmete do lesa deti alebo nežnejšie pohlavie a nejaké to drobné zranenie môžete hrdinsky ošetriť. Pomôžu však aj vám, napríklad ak si zraníte prsty a potrebujete robiť nejakú špinavú robotu. Do rany sa vám nedostanú nečistoty, ktoré by zbytočne štípali alebo dokonca vyvolali nejakú infekciu. 

Dezinfekcia

Akákoľvek dezinfekcia je lepšia ako žiadna dezinfekcia. Či už stavíte na trochu alkoholu alebo si kúpite jódovú tinktúru, je to na vás. Výborné sú aj dezinfekčné spreje, ktoré neštípu a zase ich oceníte najmä pri ošetrovaní rán vašim ratolestiam na tábore, na stanovačke či na inom výlete, kde sa zraneniam nevyhnú.

Lupa, zrkadlo, pinzeta

Už ste si niekedy skúsili vybrať triesku? V takomto prípade vám pinzeta al upa prídu vhod. No skúsili ste si niekedy sami vybrať kliešťa napríklad medzi pólkami zadku? 🙂 Bez zrkadielka sa nepohnete a dať takúto činnosť vykonať niekomu inému ako vlastnému partnerovi či partnerke nie je moc vhodné.