7 vecí, bez ktorých sa nezaobíde žiadny správny zálesák

Radi chodíte do lesa a z tejto rekreačnej činnosti sa pomaly ale určite stáva závislosť? Určite pomaly zisťujete, že existuje určitý zoznam vecí, bez ktorých sa v lese dá prežiť len ťažko. Pre každého je tento zoznam, samozrejme, iný, no existuje 7 takzvaných must-have vecí, ktoré jednoducho nesmú chýbať v žiadnej výbave. Ktoré to sú?

Poriadny nôž

Spýtajte sa akéhokoľvek zálesáka, aká by bola jedna jediná vec, ktorú by si musel vybrať na prežitie. Odpoveď vás, samozrejme, neprekvapí. Ako druhú otázku sa skúste spýtať, aký nôž je najlepší. Odpoveď je však rovnako jednoduchá – ten, ktorý máte pri sebe.

Dobré know-how

Ani výbava za 1 000 € vám v lese nepomôže, keď ju neviete správne použiť. Skúsený človek naopak prežije v lese aj doslova holý a bosý. Veľa užitočných informácií je na internete a v knihách, no dôležitejšie je takéto informácie vyskúšať na vlastnej koži. Viete založiť oheň v daždi? So správnym know-how sa to dá.

Niečo na podpal

Zapaľovač, zápalky, kresadlo… každý má niečo, s čím najradšej pripravuje oheň. Opäť je veľmi dôležité. Aby ste sa na vami zvolený spôsob mohli spoľahnúť. Ideálna je preto kombinácia všetkých troch vecí. Sirky zvlhnú a zapaľovač sa pokazí? Stále máte kresadlo.

Nádoba

Malý ešus, nerezový pohárik, alebo len obyčajná poľná fľaša. V lese potrebujete niečo, z čoho sa môžete bezpečne napiť a v čom si ideálne tú vodu môžete aj preniesť. Aj obyčajná plastová PET fľaša z minerálky vás môže dostať z poriadneho prúseru a zabrániť tak dehydratácii.

Spoľahlivá obuv

Vojaci si menia ponožky aj niekoľkokrát za deň. Dôvod je jednoduchý. Spotená noha, otlak a následná bolesť z vás doslova z minúty na minútu spravia mrzáka a nedokážete ani len kráčať. S kvalitným topánkami však vydržíte v lese aj celé roky.

Nevyhnutné lieky

Ste diabetik? Alergik? Máte problémy so srdcom? Vždy majte pri sebe dostatočnú zásobu liekov aspoň na dva týždne. Aj v prípade, že ste úplne zdraví, nezaškodí vám nosiť pri sebe minimálne nejaké analgetikum alebo voľnopredajné antihistaminikum.

KPZ

Ako poslednú vec by väčšina ľudí vybala KPZ (kapsičku poslednej záchrany), ktorú si vyrobíte sami a dáte do nej veci, ktoré považujete za dôležité. Každá KPZ-tka na svete je unikátna a je len na vás, akú veľkosť a vybavenie do nej si zvolíte.