Toto sú najobľúbenejšie spôsoby pre zapálenie ohňa

Schopnosť založiť oheň patrí medzi základné zručnosti, ktoré by mal mať zvládnuté každý muž aj žena na svete. Nejde pritom o žiadne megakomplikované postupy a znalosti. Pohodlnosť civilizácie však zapríčinila, že veľa ľudí nevie založiť oheň ani so zapaľovačom a liehovým podpaľovačom počas krásneho slnečného dňa.

Zápalky

Zápalky sú relatívne moderný a obľúbený spôsob, ako zapáliť oheň. Ak máte k dispozícii 3 základné kamene ohňa (práchno, malé konáriky a palivo v podobe veľkých kusov), založiť oheň so zápalkami by nemal byť problém. Ich nevýhodou však je, že ak navlhnú, nespravíte s nimi nič.

Zapaľovač

Zapaľovače sú spoľahlivejšie ako zápalky, no ich nevýhodou je horšia manipulácia. Kamienkové zapaľovače sa môžu ľahko pokaziť a okrem toho vám môže kedykoľvek dôjsť plyn. Dajú sa však kúpiť aj rôzne tryskové zapaľovače s bočným podpalom určené práve pre kemping a zálesákov.

Magnéziové kresadlo

Magnéziové kresadlo je v podstate najspoľahlivejší spôsob, ako založiť oheň. Okrem dobrého práchna (napríklad vatový tampón či zuhoľnatená látka) si však vyžaduje aj malú dávku zručnosti. Oheň s ním však založíte aj v daždi, nakoľko iskry majú obrovskú teplotu, a okrem toho, len ťažko by ste za život spotrebovali viac, ako jedno takéto kresadlo.

Ocieľka a pazúrik

Tento spôsob je vhodný pre skutočných zálesákov. Ocieľka je kúsok ocele v ľubovoľnom tvare, pazúrik je kameň so stupňom tvrdosti 7, ktorý z ocieľky dokáže odraziť iskry na práchno. Na túto techniku však potrebujete poriadne zručnosti a veľmi kvalitné práchno.

Bowdrill

Pravdepodobne najstaršia technika vylepšená o šnúrku a z nej vyrobený “luk”, vďaka ktorému je založenie ohňa jednoduchšie. Na túto techniku nepotrebujete v podstate nič, len materiály z prírody a skutoćne dobré know-how.