Máte už dosť príručiek prežitia? Napíšte si vlastnú

Na internete a v kníhkupectvách nájdete veľké množstvo rôznych prírućiek na prežitie, od rôznych skautských až po tie armádne. Nie všetky sú však naozaj kvalitné a vo väčšine prípadov poskytujú nerelevantné, ale často až nebezpečné informácie. V dnešnom článku si ukážeme, ako si môžete vytvoriť vlastnú príručku, ktoré vám toho dá oveľa viac. 

Príručky prežitia sa vykrádajú navzájom

Ľudia, ktorí čítali viac ako 3 príručky na prežitie, určite dajú za pravdu, že množstvo informácií v nich sa takmer úplne hoduje. Jednotliví autori navzájom kopírujú nejaké všeobecné zaužívané pravdy, ktoré sa takto opakujú v rôznych príručkách prežitia vydaných za posledných 50 rokov. Existuje dokonca názor, že všetky komerčné príručky vychádzajú z jednej najznámejšej – SAS.

Sú plné chybných informácií

AUtori novších príručiek sa často ani neunúvajú preskúmať, či sú informácie, ktoré píšu aj v svojej príručke, pravdivé. Množstvo z týchto autorov v živote ani nevidelo les, a jednoducho len zbierajú rôzne tipy z internetu, ktoré spisujú do knihy. Rôzne návody sú tak plné chýb a nielen že v reále nefungujú a nie sú pravdivé, ale môžu byť aj nebezpečné – a to najmä v prípade, keď sa jedná o rôzne jedlé a jedovaté rastliny a huby.

Obsahujú zbytočné informácie

V reálnej krízovej situácii alebo v podmienkach prežitia vám bude v našom zemepisnom pásme úplne na nič informácia, ako založiť oheň z bambusu alebo ako rozbiť kokosový orech. Príručky s informáciami na prežitie v trópoch či naopak v arktických podmienkach sú vhodné možno pre extrémnych cestovateľov. Nás však zaujímajú podmienky strednej Európy – fauna, flóra, počasie, jedlé a jedovaté rastliny, prírodné zdroje a podobne.

Čo budete potrebovať na vlastnú príručku?

Jeden zošit veľkosti A5 alebo ešte praktickejší A6, ideálne s pevnými doskami a kvalitné pero, ktoré sa nerozpíja, píše dostatočne hrubo a dlho vám vydrží. Pri jej písaní sa vám budú hodiť aj rôzne iné texty či videá o prežití, ktoré sú voľne dostupné na internete.

Čo do nej budete písať?

To, čo sami uznáte za vhodné. Máte problém s rozoznávaním stromov? Zapíśte a zakreslite si znaky, ktoré si nedokážete zapamätať. Zapíšte si postup na spracovanie žaluďov a bukvíc na bezpečnú konzumáciu, zakreslite stopy našej slovenskej zveri, ale aj návod na bezpečnú filtráciu vody či prípravu repelentu z brezovej kôry. Všetko, čo sa vám hodí na prežitie, si zapíšte tak, ako uznáte za vhodné. Za niekoľko mesiacov až rokov budete mať túto studnicu plnú skvelých informácií, ktoré sú relevantné práve pre vás.