Čo by mal obsahovať batoh poslednej záchrany?

Bug out bag, evakuačný kufor, emergency batoh – každý si tento typ batožiny nazýva podľa seba. Tieto vymenované majú aj trochu rozdielny účel, no v princípe obsahujú množstvo podobných vecí. V dnešnom článku si ich rozoberieme, povieme si, čo jednotlivé pojmy znamenajú a vymenujeme, čo všetko by mali skutočne obsahovať.

Bug out bag

Bug out bag by sa dal do slovenčiny preložiť voľne ako „batoh na vypadnutie“. Jeho cieľom však nie je vypadnúť z okna 🙂 Má vám poskytnúť všetky veci na to, aby ste mohli okamžite vypadnúť z domu – napríklad na čunder. Obsahuje teda všetko vybavenie, ktoré so sebou bežne nosíte, palivo do variča, čisté náhradné oblečenie a prípadne aj vodu a trvanlivé jedlo. V prípade, že potrebujete vypadnúť, len ho schmatnete a môžete ísť.

Evakuačná batožina – emergency bag

Evakuačná batožina má podobný princíp, ale predsalen trochu iné zloženie a nie je určená len pre zálesákov. Evakuovať sa neznamená, že pôjdete žiť do lesa, ako nejaký skúsený prepper. V prípade nejakej katastrofy sa bude väčšina ľudí evakuovať s asistenciou armády. V evakuačnom batohu by ste mali mať zásobu liekov, ktoré beriete, čisté oblečenie a prípadne jedlo na týždeň, ale pokojne aj kópie dôležitých dokumentov, prípadne rodinné fotky.

EDC batožina

EDC je skratka anglického Every Day Carry, čo po slovensky znamená každodenné nosenie. Ženy tento termín väčšinou poznajú pod iným názvom – kabelka. Muži, ktorí chcú byť tiež vźdy pripravení na všetko, nosia v rôznych EDC batohoch a ľadvinkách nôž, zapaľovač, malú fľašu vody, ale napríklad aj zbraň, lieky či kus špagátu.

Čo majú spoločné?

Všetky tieto batožiny nám majú pomôcť ľahšie, respektíve komfortnejšie zvládnuť nečakanú situáciu. S bug out bagom dokážete bez problému prežiť 2 týždne niekde pod celtou v prírode, s evakuačným kufrom môžete okamžite opustiť domov bez toho, aby ste zabudli niečo vziať a EDC máte vždy pri sebe – v obchode, v práci aj v aute.

Čo by v nich nemalo chýbať?

V žiadnej z týchto batožín by nemala chýbať aspoň malá lekárničky, nejaký kvalitný nôž či multitool, drobná zásoba vody alebo jedla (a to aj v EDC, mať po ruke hroznový cukor či keksík určite oceníte, keď vás prepadne hlad), ale aj niečo na zabíjanie času. Balíček kariet či malá kniha nezaberú žiadne miesto, ale dokážu vám skrátiť chvíle čakania na vlak, evakuáciu, alebo len tak nudu s kamošmi.