Voda v prírode: Ktorá je pitná a ako si ju zabezpečiť?

Pitná voda je základom prežitia a v prírode to platí dvojnásobne. Človek potrebuje denne aspoň 10 litrov vody. Pri pohybe v teréne v priemere minimálne 5 vypije. Ďalších 5 je nevyhnutné minimum na umytie rúk, vybavenia, či uvarenie nejakého jedla. Ako si však takéto množstvo vody zabezpečiť?

Filter nestojí veľa a vydrží vám roky

Vodné filtre od rôznych kvalitných výrobcov kúpite už za 50 eur a vydržia vám do smrti. Stačí ich raz za čas prepláchnuť a nenechať v nich zmrznúť vodu, čo by ich mohlo poškodiť. Nefiltrujú síce chemikálie, no dokonale sa postarajú o všetky baktérie, vírusy a ďalšie mikroorganizmy.

Nádoba na prevarenie sa vždy hodí

Mať so sebou aspoň malý ešus na prevarenie menšieho množstva vody je nevyhnutné. Ak nemáte filter, prevarenie vody je veľmi účinným spôsobo, ako ju môžete zbaviť nebezpečných látok. Nechajte jednoducho vodu 10 minút v nádobe vrieť. Dokonale ju to zbaví všetkých choroboplodných zárodkov.

Pach a chuť vám veľa napovedia

Ak nájdete v lese vodu a nie ste úplne pri prameni, môžete to risknúť a napiť sa. Povyše proti prúdu však môže byť padnuté napríklad zdochnuté zviera. To by ste však vo vode pomerne ľahko ucítili. Ak sa vám zdá, že má voda zvláštny zápach či pachuť, nikdy ju NEPITE.

Vyhnite sa potokom

Prvá vec je, že ľudia do nich púšťajú žumpu. Druhá je, že ak sú nad potokom nejaké role (čo sú v podstate vždy), tak hnojivá a iné odpadové látky z týchto polí spolu s dažďom vtekajú do potokov a kontaminujú ich. Vodu z potokov a riek pite až v najkrajnejšom možnom prípade, a to tiež minimálne prefiltrovanú a zároveň prevarenú.

Nespoliehajte sa na improvizované filtre

V príručkách o prežití nájdete množstvo návodov na výrobu filtra z plastovej fľaše, piesku, trávy, slamy, uhlia a podobných prírodných surovín. Tieto filtre sú však v podstate neúčinné. Jediná účinná zložka je nejaká gáza či kúsok handry, ktorý poslúži ako mechanický filter. Uhlie vám tiež dokáže pomôcť zbaviť sa aspoň časti choroboplodných zárodkov. Môžete všaj celú plastovú fľašu neplniť LEN uhlím, na štupeľ dať gázu a nechať cez takúto fľašu vodu prekvapkať do pohára. Je to lepšie, ako nič, no nie je to 100 %-ná ochrana.