Stavba prístrešku – ako vytvoriť núdzovku za pár hodín

Či už sa dostanete k stavbe prístrešku dobrovoľne na zálesáckom výlete, na surival výcviku, alebo v skutočne život-ohrozujúcej situácií, máme pre vás niekoľko tipov, ktoré, vám celú stavbu uľahčia, skrátia jej trvanie a predĺžia jej životnosť. Na čo by ste mali pri stavbe úkrytu myslieť?

S čím si dokážete pomôcť

Kúsok paracordu a v ideálnom prípade aj malá celta, pončo, alebo aspoň kus igelitu či jednorazový pršiplášť alebo pláštenka vám dokážu výrazne uľahčiť stavbu núdzového prístrešku. Ak môžete k sebe len zviazať nosné konáre pevným lanom, je to lepšie ako s nimi bojovať bez neho. Ak môžete na prístrešok prehodiť aspoň kúsok igelitu a instantne ho tak spraviť nepremokavým, ušetríte si hodiny námahy vrstvenia listov, trávy či slamy, ktorá aj tak po pár hodinách dažďa pretečie.

Voda je nepriateľ

A to v prípade, ak na vás útočí zo spodu aj z vrchu. Z vrchu vám pomôže spomínaný igelit alebo poriadna vrstva slamy, machu, lístia či iného prírodného materiálu, ktorý zvedie vodu vedľa prístrešku. Zo spodu je to však horšie. Zvážte stavbu na mieste, ktoré je oproti okolitému terénu zdvihnuté aspoň o pár centimetrov, prípadne vykopte okolo prístrešku malý odtokový žľab. Odizolujte sa aj od zeme a zemnej vlhkosti – buď poriadnou karimatkou, alebo opäť vrstvou konárov, kameňov a slamy.

Využite dostupné materiály

Stavajte vždy z toho, čo máte po ruke v okolí zopár desiatok metrov. Ak vhodný materiál nemáte, radšej sa presuňte na lepšie miesto o niekoľko kilometrov ďalej. Inak sa stavia prístrešok z vŕbového prútia, inak zo smrekovej čečiny, inak z kameňov a konárov, ktoré prikryjete vrstvou machu. Takmer všade však existuje vhodný materiál, stačí otvoriť oči.

Pozor na zver, pozor na ľudí

Pravdepodobne nechcete, aby vás v noci prekvapil diviak alebo jazvec. Váš úkryt by mal byť aspoň trochu odolný, aby ho splašené zviera pri nočnej prechádzke lesom jednoducho nezvalilo. Dajte si však pozor, aby nebol až príliš nenápadný. Nie je od veci vyvesiť nad prístrešok napríklad malú oranžovú reflexnú vlajočku, ktorú počas dňa aj počas noci ľahko zbadá poľovník a nevystrelí vašim smerom.

Dostupnosť vody

Ak sa vo vašom prístrešku plánujete zdržať dlhšie, nie je na škodu zvážiť aj prítomnosť pitnej vody. Prameň či vyvierajúci potôčik vo vzdialenosti pár desiatok metrov vám ušetrí hodiny chôdze pre vodu k vzdialenému zdroju.