Keď živly vyčíňajú – ako zostať v bezpečí aj uprostred lesa

Nedávne udalosti na Slovensku, v Česku či v Nemecku nám opäť dokázali, že prírodu nedokážeme dostať pod kontrolu. Na vandri, turistike či survival pobyte v prírode sme však oveľa zraniteľnejší, než za múrmi domov. Aké bezpečnostné opatrenia môžete vykonať a ako sa chrániť v prípade, že vás zastihne nepriazeň počasia?

VŽDY niekoho informujte, kam ste sa vybrali

Nech už sa chystáte kamkoľvek a na akýkoľvek dlhý čas, dajte o tom niekomu vedieť. Aj ak by ste sa vybrali len na 3 hodinky do lesíka za mestom na hríby, ľahko sa vám môže niečo stať. Ak sa dotyčnej osobe nebudete ozývať, môže o vašej nezvestnosti upovedomiť bezpečnostné zložky.

Poistenie + kontakt na horskú službu

Ak sa chystáte niekam do hôr, zvážte návštevu najbližšej poisťovne pre uzatvorenie poistenia. Poistenie často stojí okolo jedného eura na deň, čo naozaj váš výlet nepredraží. V cene máte aj výjazd horskej záchrannej služby. Nezabudnite si na ňu uložiť telefónne číslo a na túru vždy vyrážať s nabitým telefónom.

Kvalitné vybavenie, lieky, jedlo a dostatok vody

Nikdy neviete, ako dlho uviaznete niekde v prírode. Ak niekto vraví, že na Slovensku a celkovo v strednej Európe máme každých 5 km nejakú dedinu, má pravdu. Aj od tej vás však môže odrezať rozvodnený potok, popadané stromy, zosuv pôdy, alebo zranenie vás či inej osoby, ktoré vám nedovolí odísť a vyhľadať pomoc.

Nájdite bezpečný úkryt

Keď vás prepadne silný vietor, lejak alebo prívalová vlna, snažte sa ukryť. Malá diera v skalnej stene bude bezpečnejšia, ako pobyt na skalách, po ktorých sa valí voda. Poľovnícky posed či malá útulňa znesú aj pád stromu lepšie, ako keď padne len tak v lese priamo na vás. Snažte sa zostať v suchu, bez ohrozenia zásahu bleskom a na mieste, kde na vás nemôže nič spadnúť.

Vždy hľadajte súvislosti

Zachovanie chladej hlavy je vždy lepšie, ako zbesilý útek. Ak sa nad aktuálnou situáciou zamyslíte, určite si dokážete ochrániť život a zdravie. Spomínaný posed je bezpečný ako úkryt nad hlavou v lese, kde môžu padať konáre. Na holej lúke je však úkryt v osamelom posede nebezpečný, nakoľko je to vyvýšené miesto ,kde vás môže ľahšie trafiť blesk. Vždy sa snažte využiť terén a okolie, dostať sa z nebezpečnej oblasti o pár stoviek metrov ďalej a prečkať to najhoršie.