Tipy, ako ušetriť miesto v batohu

Ako je možné, že niektorí trampovia si vystačia s legendárnou malou poľnou a všetko potrebné majú vždy pri sebe? Prečo niektorí zálesáci nosia všetky svoje veci len na opasku? Je pravda, že v dnešnej dobe plnej vymožeností sa množstvo týchto vychytávok dostalo aj do výbavy milovníkov prírody. Napriek tomu však existuje niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu ušetriť miesto vo vašom ruksaku, aby sa vám doň zmestili ďalšie “hlúposti”. 

Nenoste v batohu vzduch

Ak obľubujete rôzne instantné potraviny, ako napríklad ovsené kaše, cestoviny s omáčkou alebo jedlá pre turistov, ktoré sa dajú zaliať priamo vo vrecku, môžete ušetriť množstvo miesta, ak im pred cestou prepichnete obal, vytlačíte von vzduch a zalepíte dierku páskou. V takomto prípade dokážete zmenšiť ich objem až o 70 %. Nebojte sa, nepokazia sa vám aj v prípade, že ich tak necháte niekoľko týždňov. 

Nepotrebujete viac kusov jednej veci

Človek rád hromadí veci. Naozaj však potrebujete ešus-pitítko s fľašou, panvičku, aj trojdielny ČSĽA ešus? Potrebujete pončo aj celtu? Potrebujete zatvárací nôž, nôž s pevnou čepeľou, ale aj multifunkčný nôž? Človek sa občas nechá uniesť  a vezme si toho so sebou viac, než je treba. Ak však preberiete všetky veci a odstránite duplikáty, zrazu bude váš batoh aj o niekoľko kíl ľahší.

Spravte si revíziu výbavy

Aj ak máte z niektorých druhov vybavenia len jeden kus, pravdepodobne ste množstvo z nich nikdy nevyužili a nosíte ich len preto, “keby náhodou”. Povedzme si úprimne, náhradný varič, filter na vodu a nočné videnie by ste využili možno raz za rok, alebo v skutočných podmienkach prežitia. Na bežné výlety do prírody ich však naozaj nepotrebujete.

Čo sa dá niesť na batohu?

Batoh by mal byť úplne prázdny aj vtedy, keď v ňom máte všetku výbavu. Všetky vaše veci a nástroje by ste mali niesť pripnuté na batohu, prípadne v rôznych prídavných sumkách a bočných kapsách. Hlavné kapsy batohu by mali byť ideálne úplne prázdne a pripravené na naplnenie jedlom a náhradným oblečením.

Využívajte infraštruktúru

Tento bod by sa dal vysvetliť aj tak, že keď sa najete poriadne doma, nemusíte so sebou vláčiť jedlo. Samozrejme, že to neplatí v prípade, ak idete na 10-dňovú túru niekam do hôr. Aj tak si však môžete naplánovať trasu tak, že si zásoby budete postupne dopĺňať v malých obchodoch po dedinách a napríklad obed vždy vyriešite v krčme alebo na horskej chate. Individuálne si budete musieť riešiť napríklad len raňajky a večere, ktoré sa dajú elegantne vyriešiť spomínanými instantnými jedlami.