Ako si správne vybrať obuv z našej ponuky?

Kvalitná obuv je základom úspešnej turisticky, trampu a iných výletov po prírode. V prípade, že nepatríte medzi nadšencov bosej chôdze, sa potrebujete často niekoľko dní spoľahnúť na kvalitné topánky. Jedny vám určite nebudú stačiť na všetky výlety počas celého roka, a preto si v dnešnom článku trochu rozoberieme, ako si vybrať tú správnu obuv do konkrétnych podmienok.

Podrážka

Podrážka topánky by mala odrážať typ terénu, v ktorom sa plánujete pohybovať. Ak hľadáte topánky pre SBS službu, ktorá vykonáva celodenné pochôdzky v interiéroch po dlažbe a v exteriéroch po betóne, ocenia hrubšiu podrážku, ktorá dobre péruje a chráni kĺby, no dezén podrážky nemusí byť tak členitý, ako pri obuvi určenej na zladovatelé horské chodníky.

Členkové alebo vysoké?

Nízke poltopánky sú komfortné, ľahké a ideálne do mestských podmienok. Vyššie topánky však skvele fixujú nohu, chrániu váš členok pred vyvrtnutím a ak sa pohybujete v teréne, nenapadá vám do nich ľahko toľko kamienkov, hliny či iných nečistôt. Sú preto opäť vhodnejšie hlavne do lesa či na turistiku.

Zima/leto

V lete sa môžete poobzerať po ľahkých plátených topánkach alebo dokonca po kvalitných sandáloch. V zime is naopak vyberte zateplenú obuv. Nie je nič horšie, ako studené nohy, z ktorých sa ľahko vyvinie prechladnutie a ďalšie zdravotné komplikácie. Je veľmi dobré, ak sa dá tepelná vložka vyberať a prať, čím predĺžite životnosť topánok a výrazne zvýšite hygienický štandard.

Ochrana nohy

Oceľová špička je už akýsi základ pracovnej obuvi a dokáže naozaj spoľahlivo ochrániť prsty na nohách pred pádom ťažších vecí v dielni či na stavbe. Ak si však zvolíte poctivé kožené kanady, hrubá koža ochráni aj zvyšok vašej nohy aspoň pred nejakým zranením. Oceľovú špičku môžu mať aj spomínané sandále.

Údržba/materiál/cena

Pri výbere topánok sa priamo vo vybranom obchode poraďte aj ohľadom údržby. Ak dávate 50, 100 alebo 300 eur za kvalitné topánky, obetujte aj dodatočných 5 eur na vyživujúci či impregnačný sprej, ktorý ochráni topánky pred vodou. Vždy si vyberajte len prípravky, ktoré sú priamo určené na konkrétny materiál – na kožu, semiš, brúsenú kožu a podobne.