5 vychytávok, ktoré by nemali chýbať v žiadnom batohu

Ak patríte medzi začínajúcich turistov alebo medzi skúsených zálesákov, nikdy nie je neskoro naučiť sa niečo nové a opäť si mierne spríjemniť pobyt strávený na čerstvom vzduchu. V dnešnom článku si ukážeme 5 malých vychytávok, ktoré nič nevážia, nezaberú v batohu žiadne miesto, ale výrazne nám zlepšia komfort v prípade, že sa niečo pokazí.

Šitíčko

Sada na šitie sa vám môže zísť pokojne aj každý deň. Odpadnutý gombík na nohaviciach? Žiadny problém. Natrhnutá topánka? Pri správnom zošití cestu domov ešte vydrží. Naložili ste do batohu toľko vecí, že ho roztrhlo? Ihla a niť si s tým poradia. Vyberte si radšej pevnejšiu ihlu a napríklad konopnú alebo ľanovú niť, ktorá znesie naozaj veľa.

Malá ocieľka/brúska

Každý nôž je dobrý, kým je ostrý. Preto je potrebné mať so sebou niečo, s čím môžete unavené ostrie dostať opäť do skvelého stavu. Službu vám spraví malá ocieľka alebo brúska, či miniatúrny brúsny kameň. Podobne ako ihla a niť, nezaberie vám žiadne miesto, ale váš nôž môže byť ostrý aj po niekoľkodňovom pobyte v prírode.

Binderky

Ľudovo povedané binderky, slangovo eska-pásky, alebo jednoducho sťahovacie plastové pásky by tiež nemali chýbať v žiadnej výbave. Dokážu udržať množstvo vecí pohromade, vytvoriť provizórne oko a naozaj nič neváźia. Ak ich budete mať 10 alebo aj 20 stále v batohu, rozhodne vám veľa krát pomôžu. Ich použitie závisí len od vašej predstavivosti pri vzniknutom probléme.

Kobercová páska

Naozaj silná kobercová alebo izolačná páska dokáže provizórne (a niekedy aj trvale) opraviť celtu, stan, karimatku, ale aj kus oblečenia, batoh či topánku. Nemusíte so sebou nosiť celú veľkú pásku, stačiť vám budú posledné 2 metre z celého návinu. Kotúčik nezabudnite stlačiť, aby sa naozaj ľahko zmestil do batohu a nezabral žiadne miesto.

Za náprstok tuku

Niekedy sa na našich cestách môže stať, že nejaký komponent alebo nástroj nepotrebujeme spevniť zašitím ani zlepením, ale práve naopak, že ho potrebujeme rozpohybovať. Nosiť so sebou celé WD-čko je však dosť zbytočné, zaberalo by zbytočne veľa miesta v batohu. Stačí, ak do nejakej miniatúrnej nádoby dáte trochu kokosového oleja alebo bravčovej masti. Nádoba môže mať objem menšieho štamperlíka. Ak sa vám nebude dať otvoriť niečo na multifunkčnom nožíku, alebo vám opuchnú ruky a budete si chcieť dať dole prsteň, vždy budete mať po ruke trochu masti, s ktorou to pôjde ľahšie.