5 pomôcok pre prácu s liehovým varičom

Radi si vonku uvaríte nejaké chutné jedlo? Na túto činnosť je mimoriadne obľúbený práve liehový varič. Je ľahký, skladný, a ak máte lieh uskladnený vo fľaške vo vnútornom vrecku bundy, skvele horí aj v našej slovenskej zime. Pozrime sa na to, čo všetko vám môže pomôcť, aby bolo varenie s liehovým varičom vždy rýchle, komfortné, a aby ste pri tom minuli čo najmenej paliva.

Stojan

Liehový varič alebo ešus by mali mať správny stojan, ktorý medzi základňou plameňa a dnom ešusu vytvoria priestor aspoň 3 centimetre, aby plameň mohol dobre horieť. Nezabudnite, že splyňovací varič treba vždy nechať najprv zohriať, aby fungoval správne. Keď začnú z bočných dierok vybiehať plamienky ako na plynovom sporáku, varič je rozhorený a môžete naň položiť ešus alebo inú varnú nádobu.

Závetrie

Závetrie znamená rozdiel medzi varením vody na kávu 5 minút alebo 50 minút a to nielen pri silnom vetre. Ľahké skladacie hliníkové závetrie, ktoré vyzerá ako paraván, nezaberie žiadne miesto a ušetrí vám množstvo času a hlavne liehu. Vďaka závetriu je varenie ešte lacnejšie a nebude vám robiť problém ani pri silnom vetre. 

Obmedzovač

Lepšie liehové variče majú takú nastaviteľnú pokrievku, s ktorou dokážete regulovať silu plameňa. Hodí sa to napríklad vtedy, keď chcete niečo len jemne osmažiť na panvičke a nechcete, aby vám to prihorelo. Pomalší ohrev a menší plameň zároveň znamená aj menej minutého paliva, čo oceníte napríklad pri dlhšom varení polievky. Vďaka obmedzovaču nemusíte často dolievať lieh.

Správny ešus

Najlepšie vedú teplo hliníkové ešusy. Šu aj ľahké a lacné. V dnešnej dobe sa dá kúpiť aj ešus s povrchovou úpravou, takže sa nemusíte báť, že by sa vám do jedla uvoľňoval hliník. Dajte si pozor aj na množstvo zohrievanej vody a nezohrievajte jej zbytočne veľa. Nerezové ešusy sú ťažšie, no lepšie sa čistia. Najľahšie sú titanové, no sú aj najdrahšie a nevedú teplo tak dobre, ako hliníkové.

Dobrá fľaša

Aj lieh musíte mať uskladnený v dobrej fľaši, a ako sme písali v úvode, v zime ho treba zohriať vlastným telom, aby sa dal zapáliť. Dajte si pozor, aby fľaša dobre tesnila a lieh vám z nej zbytočne neunikal. Nepotrebujete nosiť originálnu litrovú fľašu, vystačíte si aj s dvojdecovou, ktorá vám vydrží naozaj na veľa varení.