Moderné vs. tradičné materiály: Porovnanie

Pri výbere vybavenia do prírody sa často musíme rozhodnúť medzi tradičnými prírodnými materiálmi, ako je koža, bavlna či vlna, a medzi modernými, ako sú plast, kydex alebo guma. V dnešnom článku sa pozrieme na porovnanie niektorých materiálov a preberieme si ich výhody a nevýhody.

Bavlnené celty vs. moderné plastové

Nielen bavlnené, ale aj z voskovaného plátna, z ľanu a z iných prírodných materiálov. Staré armádne celty boli vyrábané z ťažkých, no pevných látok. Ich výhodou je, že neprehoria a dobre hrejú v prípade, že sa do nich zabalíte. Moderné celty sú ľahšie, sú úplne nepremokavé, vďaka ripstop technológii sa ľahko neroztrhnú, no veľmi ľahko môžu prehorieť od ohňa.

Kožené puzdrá vs. kydex

Kožené puzdrá na pištole, nože a ďalšie vybavenie dodnes tvoria dôležitú súčasť vybavenia. Nahradili ich však odolné kydexové puzdrá, ktoré sa vyrábajú presne na mieru. Výhodou kydexu je, že aj po namočení do vody z neho voda vytečie a žiadnym spôsobom ho nepoškodí. Je aj mimoriadne ľahký. Koža však pri správnej starostlivosti tiež vydrží desiatky rokov a pre milovníkov prírodných materiálov je stále na prvom mieste.

Drevené rúčky vs. guma

Drevené rúčky nožov, sekier, pažbičky na revolveroch a ďalšie veci nás opäť prežijú, vyzerajú skvele a pri správnom spracovaní skvele sedia v ruke. Guma je síce nepekná, no je mimoriadne ľahká a nešmýka sa. Existujú aj nože s drevenou rúčkou, ktoré majú malé gumené časti pre prsty. Takáto kombinácia je naozaj výborná.

Moderné oblečenie vs. klasika

Dáte prednosť taktickým rip-stop nohaviciam a sofsthellovej bunde, alebo zvolíte radšej originálna armádne bavlnené komety. Moderné materiály sú skvelé, no nemajú sa v láske s iskrami z ohňa. Kvalitné nohavice a bunda vás môžu stáť aj 200 a viac eur. Staré československé, nemecké, ale aj slovenské maskáče sú nezničiteľné, skvele sa nosia a komplet nohavice plus blúza zoženiete aj do 20 eur. Za takú cenu vám nebude ľúto váľať sa v nich pokojne aj v bahne. Ľahko sa čistia a pri správnej impregnácii sú vodeodolné.

Kožená obuv vs. moderné odľahčené topánky

Kvalitné outdoorové topánky sú mimoriadne ľahké a skvele sa nosia. Opäť však platí pravidlo, že pár vás môže vyjsť aj nad 200 eur. Kožené alebo plátené kanady stoja aj okolo 20 eur, sú tiež nové a znesú toho viac. Komfort je však oproti modernej značkovej obuvi neporovnateľne nižší a na dlhé presuny sa nehodia.