Skryté nebezpečenstvá vzniku požiaru v lese

Pri pobyte v prírode sa vo veľkom množstve prípadov rozhodneme založiť oheň. O zákonných náležitostiach sme vás informovali v jednom zo starších článok, kde sa dozviete, kde môžete a kde nemôžete oheň založiť. V dnešnom článku sa pozrieme na skryté hrozby, ktoré môžu rozpútať požiar aj v relatívne dobre stráženom ohnisku.

Vietor

Silnejší vietor dokáže odniesť iskry silného plameňa až na vzdialenosť desiatok metrov. Samotný vietor je skvelým prívodom vzduchu do ohniska, čím podporuje jeho horenie. Aj prípadná odnesená iskra a tvorba nového uhlíku máme teda oveľa väčšiu šancu rozvinúť sa do plnohodnotného ohňa. Počas silného vetra robte oheň en v uzavretých krboch alebo používajte na varenie plynové/liehové/benzínové variče. 

Koreňový systém

V smrekových lesoch existuje riziko prenosu plameňa na vzdialenosť niekoľkých metrov cez zem. Korene smreku sú plytko pod povrchom, sú relatívne suché, a keďže sú z ihličnanu, aj plné živice. Dokážu tlieť pod zemou dlhé hodiny a pretlieť na povrch o niekoľko metrov ďalej od ohniska, kde sa môže následne chytiť horieť celý strom aj les.

Uhlíky v starom ohnisku

Uhlíky dokážu byť v dobre skrytom ohnisku horúce aj niekoľko dní. Osobne máme vyskúšané, že po dvoch dňoch od vyhasnutia ohniska a jeho prikrytia kameňmi bola teplota stále dostatočná na to, že po priložení papiera a drobných konárov sa okamžite oheň rozhorel. Ohnisko vždy zalejte obrovským množstvom vody, až kým sa z neho vôbec nedymí ani neparí.

Umelé materiály

Umelé celty, stany, ale aj funkčné oblečenie, spacáky a batohy sú skvelým prenášačom plameňa. Ak spíte blízko pri ohni, dávajte si pozor na to, aby sa vám nechytil horieť spacák z umelých vlákien. Nilen že sa vám roztopí zips a pravdepodobne uhoríte, ale môžete pritom podpáliť aj celý les.

Okolie ohniska

Odporúčame zabezpečiť, aby sa v okolí ohniska nenachádzala napríklad žiadna suchá tráva. Ak sa niečo predsalen v blízkosti nachádza, spravte medzi ohniskom a horľavinou poriadnu zábranu, napríklad v podobe steny z dreva alebo kameňov. Oheň je skvelý pomocník, ale len vtedy, keď sa oň vieme zodpovedne starať.