6 najčastejších tipov prístreškov a ich výhody a nevýhody

Pri výletoch do prírody ktoré trvajú dlhšie ako jeden deň riešime často aj to, kde a ako budeme spať. Ak patríte medzi začínajúcich účastníkov pobytov v prírode a neviete sa rozhodnúť, ako si vybrať ten správny prístrešok pre vaše spanie, my vám dnes ukážeme 6 najpoužívanejších možností a povieme si ich klady a zápory.

Takmer ku všetkým nasledujúcim tipom by ste mali mať doplnkovo spacák, v niektorých prípadoch ideálne aj nejakú podložku pod spacák. Niekto používa len deku alebo kožušinu.

Stan

Stan je prvou voľbou mnohých výletníkov do prírody, ktorí predtým spali vonku maximálne tak na letnom festivale. Jedinou výhodou stanu je, že vám doň nenalezie hmyz a ak máte stan s podlahou, nenatečie ani voda. Všetky ostatné veci sú skôr na škodu. Zle sa vetrá, ľahko sa zaparí a zle sa v ňom dýcha, je zbytočne ťažký, treba ho často pracne skladať, veľmi zle sa opravuje a moc toho nevydrží. 

Veľká celta

Veľká celta (2×3, 3×4) alebo v rôznych iných rozmeroch je skvelá pre 1-2, ale aj viac ľudí. Jej výhodou je, že sa dá použiť ako strecha a zakryť tak aj veľký priestor, pod ktorým môžete mať ohnisko a ešte sa tam vyspia štyria ľudia. Nevýhodou je, že neizoluje tak ako stan a okrem toho pri väčších rozmeroch môže byť ťažká.

Pončo/armádna celta

Pončo má často dĺžku 2×1 meter, armádne celty, 1,8 x 1,8. Sú najčastejšie z gumy s rip-stop úpravou, alebo z hrubého plátna či bavlny. Sú relatívne ľahké, dá sa z nich postaviť prístrešok pre jednu osobu a hlavne sa dajú nosiť ako pláštenka. Pre jedného človeka je toto ideálna voľba – pre svoju skladnosť, ľahkosť a univerzálnosť.

Prírodný prístrešok

Ak máte viac času môžete si postaviť prírodný prístrešok. Podlaha zo suchej trávy, konštrukcia z dreva, strecha zo smrekových vetvičiek alebo listov. Nápadom sa medze nekladú, inšpirujte sa na bushcraft fórach na internete. Prístrešok vám však môže hocikto zničiť, preto si ho moc neobľúbte. 

Hamaka

Hamaky sú mimoriadne obľúbené, ľahko sa inštalujú, odizolujú vás od zemskej vlhkosti, no potrebujete na ne 2 pevné body, ideálne stromy. Niektorí ľudia na hamaky nedajú dopustiť, iní sú verní spaniu na zemi. Najlepšie je nejakú si požičať, vyskúšať, a ak vá mto bude sedieť, až potom si nejakú objednať.

Bivak

Bivaky majú v obľube hlavne rybári. Od tých najmenších, ktoré pripomínajú spacák, až po tie najväčšie, do ktorých sa zmestí hádam aj auto. Sú pevné, kvalitné, no často veľmi drahé a skoro vždy mimoriadne ťažké. Preto sú vhodné najmä na výlety, kedy idete až na miesto pobytu autom.