Orientácia v prírode – ako sa v nej zorientovať?

Orientácia v neznámom teréne bola už témou mnohých diskusií. Pozrime sa spolu v nasledujúcom článku na to, ktoré veci vám zaručene určia smer a ktoré vám naopak pomôžu akurát tak stratiť hlavu. Prečo niektoré veci z príručky prežitia nefungujú a čo je zaručeným spôsobom určenia smeru bez pomôcok?

Kompas

V zálesáckych kruhoch panuje taký vtip, že kompas vám pomôže akurát tak v tom, aby ste sa stratili viac na sever. 🙂 Je pravda, že bez poriadnej mapy je vám kompas na nič. Rovnako je však pravda aj to, že vám vždy ukáže správny smer. Na Slovensku je však tak husté osídlenie, že ak by ste ktorýmkoľvek smerom kráčali cca hodinu, určite natrafíte na dedinu 🙂 

Buzola

Buzola je oveľa lepšia pre prácu s mapou ako kompas. Dokážete si na nej presne merať vzdialenosť medzi jednotlivými bodmi, uhly, určovať si správne azimuty a dokonale sa zorientovať v okolí. Oproti navigácii v telefóne má buzola s mapou tú výhodu, že sa nikdy nevybijú.

Veci z príručky, ktoré nefungujú

Pozrime sa na veci, ktoré nefungujú. Nie, lišajník nerastie len na južnej strane kmeňov, nie konáre borovice nesmerujú vždy na východ, vtáky na jeseň nikdy neletia presne na juh a ani mraveniská nemajú na severnej strane strmší sklon steny, Letokruhy nie sú najhustejšie na severozápade, kostoly sa nestavajú v jednej orientácii a ani východ z včelieho úľa nesmeruje na juh. Na všetky tieto hlúposti rovno zabudnite. Mraveniská alebo hustota letokruhov na kmeni stromu sú síce nepravidelné, ale neovplyvňujú ich len svetové strany. Dôležitý je aj svah, v ktorom sa nachádzajú. Iné sú stromy na záveterných miestach, iné na severných a južných svahoch a podobne. 

Poloha hviezd

Počas jasnej noci sa dá najlepšie orientovať podľa hviezd. Na internete nájdete nespočet skvelých návodov, ako nájsť polárku (ktorá ukazuje presný sever) a rôzne iné hviezdy či súhvezdia, ktoré naopak ukazujú juh, východ a západ. Podľa hviezd sa námorníci orientovali celé storočia, objavili tisícky ostrovov a osídlili celý svet.

Poloha Slnka

Slnko je druhá istota. Aj keby ste mali hneď celý deň čakať na jednom mieste a odsledovať si presné miesto východu aj západu Slnka, získate informácie o svetových stranách takmer na 100 % presne. Ak viete aspoň približne koľko je hodín alebo máte ručičkové hodinky, správny smer určíte okamžite aj bez nutnosti čakania na východ či západ Slnka.