Ako správne nabrúsiť nôž?

Ani 100 nožov vo vrecku vám moc nepomôže, ak sú všetky tupé ako príbor. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ktoré metódy brúsenia sú a naopak nie sú vhodné pre laickú verejnosť, čo je dobré nosiť vo vrecku na brúsenie noža v divočine a prečo by ste nemali skúśať rôzne pochybné techniky z internetu.

Brúsny kotúč

Máte doma veľký pracovný stôl s parádnym brúsnym kotúčom? Skvelé, obrusujte na tom čo len chcete, ale s nožom to obchádzajte na 2 metre. Brúsiť nože na kotúči si môžu dovoliť len skutoční majstri. Pri brúsení na kotúči totiž môže nastať veľký úbytok materiálu a z noža vám ostane len špáradlo. Nehovoriac o tom, že ostrie vždy vykrivíte na jednu stranu.

Brúsny kameň

Vodné brúsne kamene sú na brúsenie noža v domácich podmienkach najlepšou voľbou. Zistite si, ako sa brúsi váš konkrétny nôž (či má scandi výbrus, fazetku alebo je celý plochý) zožeňte si brúsny kameň s dvomi stupňami zrnitosti (napríklad 500 a 1500), a piatimi šikovnými ťahmi nôže oživíte tak, že sa s ním môžete aj oholiť.

Ocieľka

Ocieľka je obľúbený nástroj kuchárov, no tiež s ňou treba vedieť pracovať. Nedá sa na nej dodržať rovnaký uhol a mala by slúžiť len na občasné oživenie ostria. Do batohu sa však hodí lepšie, než ťažký brúsny kameň. Ak ste na niekoľkodňovom bushcraft pobyte v lese, pomôže vám doostriť nôž.

Rôzne návody z internetu

Brúsenie noža na spodnej strane šálky alebo na koženom opasku? Zabudnite, nikdy sa vám do nepodarí. Nôž sa samozrejme obťahuje na koži, no opäť ide len o akúsi techniku doleštenia, ktorú používajú profesionálni kováči a nožiari. Skôr sa vám stane, že si nôž na šálku stupíte a opasok prerežete.

Brúsič nožov do kuchyne

Pre verejnosť je najlepšou pomôckou malý brúsny pomocník do kuchyne s rúčkou a jednou drážkou, v ktorej sú šikovne ukryté dva kamene. Do drážky zasuniete nôž, pár krát v nej “porežete” a voilá, nôž je ostrý. Nič to nestojí, nič to neváži, netreba na to žiadnu techniku, zvládne to každý a zmestí sa to aj do batoha.