5 základných typov nožov, ktoré sú užitočné v prírode

Najlepší nôž je vždy ten, ktorý máte aktuálne pri sebe. Toto pravidlo vám potvrdí každý skúsený zálesák, ktorý sa často pohybuje v prírode. Napriek tomu si v dnešnom článku rozoberieme základné typy nožov a povieme si, prečo by mal mať svoje miesto vo vašej výbave každý jeden z nich.

Multifunkčný nôž

Klasický švajčiarsky multifunkčný nôž je alfou a omegou každého vrecka nohavíc chlapa, ktorý je pripravený na všetko. Predmet veľkosti palca, ktorý v sebe skrýva viac ako 10 nástrojov (v závislosti od modelu) – môžete mať vždy po ruke nôž, pinzety, pilku, nožnice,skrutkovač, otvárač na konzervy a fľaše – jednoducho plnú poľnú výbavu v malom a odolnom balení.

Zatvárací nôž s poistkou

Väčší a pevnejší zatvárací nôž s poistkou a čepeľou v dĺžke cca 7 centimetrov využijete na všetky drobné práce, ale napríklad aj na varenie a krájanie jedla. Zatváracie nože nie sú vhodné na ťažšie práce, no vo vrecku nezavadzajú, nepotrebujú puzdro a ľahko ich schováte aj v meste.

Príborový/jedálenský nôž

Príborový nôž alebo jedálenský komplet je pre zvýšenie komfortu pri pobyte v prírode. Spravidla sú takéto sety súčasťou moderných ešusov. Ak však zoberiete z domu jeden starý príborák, lyžicu, vidličku a lyžičku, nič tým nepokazíte. Zabaľte ich do látkovej vreckovky, aby nehrkali a získate zároveň aj skvelého pomocníka na utieranie rúk alebo riadu po umytí. Takéto sety majú často podobu multifunkčný otváracích nožov.

Primárny pevný nôž

Váš primárny pevný nôź by mal mať dĺžku čepele 10 až 13 cm a celkovú dĺžku 20-25 cm. Ideálna je konštrukcia fulltang, ale pokojne môžete mať aj fínsky alebo jakutský nôž „na tŕň“. Je dôležité, aby bola čepeľ hrubá, pevná, aby sa dala ľahko prebrúsiť, aby zvládla j tvrdšia zaobchádzanie a nestrácala pri tom jedovatosť ostria. Takýto kvalitný nôž však dokážete kúpiť doslova za pár desiatok eur.

Veľký pracovný nôž/mačeta

Skutočne veľký pracovný nôž alebo malú mačetu oceníte ako plnohodnotnú náhradu sekerky. Takéto nože majú spravidla čepeľ dlhšiu ako 15 cm a sú určené na osekávanie konárov, ale aj na káleniemenších polienok. Ak v prírode často staviate prístrešky alebo pripravujete drevo na oheň, takýto nôž určite oceníte.