Chemikálie, ktoré využijete aj v prírode

Veľa nadšencov bushcraftu a zálesáctva sa pohybuje v prírode s minimom pomôcok a spoliehajú sa najmä na prírodné materiály. Aj tak však existuje niekoľko chemikálií, ktoré sú pri pobyte v prírode veľkou pomocou. Do dnešného článku sme vybrali 5 takýchto chemikálií, ktoré vám pomôžu pri vašich potulkách po prírode.

Repelent

Repelent je hlavne počas letných mesiacov jednoznačne jednotkou medzi všetkými potrebnými chemikáliami v našej výbave. Chráni nás pred komármi, muchami, ale aj pred nebezpečnými kliešťami. Pred tými navyše odporúčame aj vyšší stupeň ochrany, napríklad v podobe očkovania proti encefalitíde, ktorá má naozaj vysokú účinnosť.

Impregnácia

Impregnačné spreje na obuv, bundu, batoh či stan sú ďalšou výbornou chemickou pomôckou našej výbavy. Nepremokavosť vášho vybavenia často neurčuje jeho materiál, ale práve vaša starostlivosť – správne čistenie a pravidelná impregnácia kvalitným prostriedkom.

Lieh/benzín

Lieh, benzín a v podstate do tejto kategórie môžeme zaradiť aj plyn. Ide o tri najčastejšie používané palivá, ktoré sa používajú v turistických varičoch. Lieh a benzín sa dajú však použiť aj na iné činnosti, než len na varenie. Technický lieh napríklad skvele poslúži ako pomocník pri dezinfekcii. Benzín slúži ako skvelé rozpúšťadlo.

Lampový olej/petrolej

Tieto dve chemikálie zase slúžia do petrolejových lámp alebo do faklí, ktoré odpudzujú hmyz. Z malého skleneného pohára si doma ľahko vyrobíte malú handmade petrolejku, do ktorej môžete liať tieto 2 tekutiny, ale aj jedlý olej na vysmážanie, ktorý môžete v núdzovej chvíli použiť aj na oživenie koženej výbavy.

Antibiotický krém

Ak máte so sebou malú šikovnú lekárničku, určite by mala obsahovať aspoň nejaký antibiotický krém. Ten využijete najmä v prípade, že sa niekde zraníte alebo že sa na vás prisaje spomínaný kliešť. Antibiotický krém spolu s dezinfekciou zabráni infekcii v danom mieste a pomôže vám s rýchlejším hojením zranenia.