5 prostriedkov navigácie, ktoré vás nikdy nesklamú

Pri pohybe v prírode, survival akciách, na bežnej turistike ale aj pri spoznávaní divočiny sme si už zvykli na naše inteligentné telefóny, GPS navigáciu a online mapy. Niekedy je však lepšie spoliehať sa na metódy orientácie v prírode a vo svete. ktorým sa nikdy nevybije baterka a ktoré nepotrebujú signál. Ktoré to sú?

Turistické mapy a automapy

V každom jednom aute by mala byť automapa oblasti, v ktorej sa najčastejšie pohybujete. Mapa celého Slovenska a Česka vás na benzínke vyjde do 10 eur, nezaberie skoro žiadne miesto a vy získate ultimátnu navigáciu, ktorá sa nikdy nepokazí a nevybije. Aj 10-ročné automapy dokážu byť stále relatívne aktuálne, keďže naša krajina sa s výstavbou nových ciest a diaľnic vôbec neponáhľa.

Buzola a kompas

Buzola alebo kompas vám ponúknu skvelý spôsob orientácie v prírode. V kombinácii so spomínanou automapou alebo ešte lepšie turistickou mapou si dokážete kdekoľvek určovať smer podľa výškových bodov. Pri kúpe buzoly alebo kompasu sa odporúčame poradiť priamo v predajni, aby ste si kúpi funkčnú vec a nie len imidžový doplnok.

Značky a orientačné body

Slovensko je pretkané značenými turistickými chodníkmi, na ktorých nájdete aj množstvo orientačných bodov. Ak ste si kúpili turistický atlas so všetkými značenými aj neznačenými chodníkmi a vrstevnicami, ľahko sa v ňom zorientujete.

Výškový bod alebo rozhľadňa

Ak nemáte nič z vyššie uvedených pomôcok a nenatrafili ste na žiadnu značku alebo turistický bod, môžete vždy vybehnúť na najbližší kopec a jednoducho sa rozhliadnuť. Na Slovensku sú stovky, ak nie tisícky rôznych rozhľadní a výškových bodov, z ktorých je vidno široké okolie a ľahko spoznáte okolité obce či cestu k nim.

Orientačný zmysel

Niektorí ľudia majú orientačný zmysel, iní majú naopak orientačný nezmysel. Túto vec sa pravdepodobne nedokážete naučiť, no veľa ľudí chodí po prírode tak nejako intuitívne. Podvedome sledujú Slnko, tiene, zakrivenie cesty a vedia, ktorým smerom čo je, aj keď ich vysadíte uprostred lesa v neznámom prostredí. Pre nás ostatných zostávajú mapy, kompasy a navigácie v telefónoch.