Nepremokavé veci a starostlivosť o výbavu v jesennom období

S pomalým príchodom jesene prichádzajú aj zmeny počasia a spolu s ním zase zmena našich obliekacích návykov. Okrem nižších teplôt, ktoré vyžadujú viac vrstiev oblečenia, vyťahujeme zo skríň aj kúsky, ktoré nás ochránia proti častým prehánkam. V dnešnom článku sme si pre vás pripravili niekoľko jesenných tipov.

Veci proti dažďu

Medzi neodmysliteľné pomôcky pre pobyt v prírode, ktorá sa rozhodne privítať nás vrúcnym dažďom, je minimálne nepremokavá bunda a nejaká pokrievka hlavy – šiltovka, klobúk, alebo aspoň kapucňa. Pre lepší komfort môžete staviť na nejakú pláštenku, armádne pončo, alebo dokonca na celtu, do ktorej sa zabalíte.

Veci proti zemnej vlhkosti

Voda nás dokáže potrapiť aj zo spodu, preto je v prírode dôležité mať naozaj nepremokavé topánky a v batohu zásobu náhradných ponožiek. Nie je nič horšie, ako stráviť niekoľko dní v mokrých topánkach – rozhodne vám nepoďakujú vaše nohy, ale ani vaši kamaráti na túre.

Neperte

Množstvo ľudí robí tú chybu, že napríklad armádne blúzy, pončá, ale často aj topánky hodia do práčky a absolútne tak zničia ich nepremokavé vlastnosti. Veci, ktoré sa majú čistiť len ručne, čistite naozaj len ručne. Aj zablatené a prepotené topánky sa dajú zvnútra aj zvonku vyčistiť pomocou špeciálnych prípravkov, ktoré sú na to určené.

Impregnujte

Aby si veci zachovlai svoju nepremokavosť, treba ich impregnovať. To neplatí o gumených pončách či naozaj kvalitných hrubých stanoch a soft-shellových bundách. Vojenské blúzy a kvalitná treková obuv však potrebujú pravidelnú impregnáciu proti vlhkosti.

Správne skladujte

Nesprávne skladované vybavenie sa jednoducho ničí. Nestačí len to, aby bolo skladované čisté a v suchu bez extrémnych výkyv teplôt. Nemalo by byť ani poskladané. Ak necháte niekoľko rokov poskladanú bavlnenú látku z ponča alebo blúzy na jednom mieste, vytvoria sa na nej takzvané preležaniny na zhyboch sa látka začne trhať. Podobne, ako aj spacáky, všetko skladujte v ideálnom prípade zavesené.