Kompromis do lesa: Nôž, sekera, mačeta alebo pilka?

Premýšľate o tom, aký pracovný nástroj si do lesa vziať? Nuž, keď sa ide na čunder autom, auto odvezie aj veľkú sekeru na polená, pilku na konáre a nože pre celú armádu. Keď však zálesák vyrazí na pár dní pod holé nebo po vlastných, počíta v batohu každý gram. Ako vybrať vhodné vybavenie do lesa?  

Účel použitia 

Pri výbere vhodného vybavenia si musíte v prvom rade uvedomiť, na čo ho chcete použiť. Máte v pláne rezať dlhé konáre na stavbu primitívneho prístrešku? Potrebujete pilku. Chcete si naštiepať drevo na zakladanie ohňa? Hodila by sa vám sekera. Chcete multifunkčný nástroj, s ktorým zvládnete viac vecí? Veľký nôž s pevnou čepeľou by vám mohol stačiť. 

Multifunkčný nôž 

Najlepšou alternatívou noža do prírody je už spomínaný nôž s pevnou, dostatočne dlhou a hrubou čepeľou. S takýmto nožom dokážete v pohode odseknúť menšie aj väčšie konáre, ak je dostatočne ostrý, tak aj narobiť triesky, no zároveň si s ním pohodlne nakrájate aj slaninku alebo špekáčik. Nerátajte však s jeho použitím ako náhrady za pilku. 

Pilka na dlhšie výlety 

Ak sa chystáte na dlhší výlet, malá skladacia pilka (vysúvacia alebo zatváracia) vám určite príde vhod. S takýmto nástrojom si dokážete nachystať konštrukciu pre stavbu prístrešku doslova za pár minút. Oceníte ju aj pri “porcovaní” konárov do ohňa. 

Sekerku nahradíte ľahšie 

Ako sme už písali vyššie, sekerku dokážete nahradiť veľkým a ťažkým nožom. Prečo si však tupiť nôž sekaním do dreva? Malá kempingová alebo turistická sekerka nemusí zaberať miesto v batohu a môžete ju rovno niesť na opasku.  

Prednosti mačety 

Jedným z riešení, ktoré zvládne rezanie aj sekanie ako sekera, je mačeta. Je len na vás, či si zvolíte klasický dizajn alebo sa poobzeráte skôr po nejakej kukri. S kvalitnou mačetou však skúsený zálesák dokáže v lese naozajstné zázraky.