Varenie alebo iná úprava stravy je pri pobyte v lese takmer nevyhnutnou záležitosťou. Môžete sa stravovať aj tyčinkami, no vôňa a chuť teplého jedla je večer pri ohni pod holým nebom nenahraditeľná. Aké možnosti varenia máte v dnešnej dobe v prírode?
Oheň
Najtradičnejším a najjednoduchším spôsobom pre prípravu jedla je jeho uvarenie/opečenie nad ohňom. Je úplne jedno, či si na palicu nastoknete špekáčik alebo či si v ešuse spravíte polievku. Na ohni je to rýchle a nič extra k tomu nepotrebujete. Nevýhodou však môže byť neohrabanejšia manipulácia napríklad so spomínaným ešusom.
Plyn
Malá plynová bombička a varič sa postarajú o bezproblémové varenie kávy aj väčších jedál takmer na každom čundri. Jedna menšia bombička (do pol kila) dokáže zohrievať jedlo aj niekoľko hodín v závislosti od veľkosti plameňa.
Lieh
Tekutý aj tuhý lieh (a k nim nevyhnutné plamene) sú opäť jednoduchým spôsobom, ako si v prírode uvariť niečo teplé. Pozor však na výber liehu, lacnejšie pevné podpaľovače dymia a odymia vám celý ešus. Siahnite radšej po originál kempingových.
Drievkač
Drievkače (do ktorých môžete dať aj spomínaný lieh) si čoraz viac budujú popularitu vďaka svojej skladnosti a v podstate neobmedzenému prísunu materiálu v každej okolitej prírode. Varenie týmto spôsobom je navyše komfortné, nevyžaduje veľký oheň a ani žiadne extra vybavenie.
Elektrina
Na trhu sa čoraz viac objavujú aj rôzne elektrické variče na princípe dvojplatničky, ktoré sa dajú napájať napríklad aj z powerbanky. Takýto typ varenia však podľa nás do prírody nepatrí a nie je ani natoľko efektívny.