12 krátkych tipov pre každého začínajúceho zálesáka

V dnešnom článku sme si pripravili 12 krátkych, ale mimoriadne užitočných tipov zozbieraných od skúsených zálesákov, ktoré sa zídu každému začínajúcemu outdoorovému nadšencovi, a to najmä v prípade, ak ešte nemá dostatočné skúsenosti s pobytom v prírode a nechce sa učiť štýlom pokus-omyl. Poďme bez ďalších zbytočných rečí rovno na vec.

Čiapka na spanie

Výber správnej karimatky, spacáku, podložky či stanu je určite dôležitý pre zabezpečenie tepelného komfortu. Množstvo ľudí však zabúda na hlavu, cez ktorú uniká veľká časť tepla. Aj v lete si preto vezmite na spanie aspoň tenkú zimnú čiapku – neoľutujete.

Suché drevo je všade

Máte problém nájsť v lese suché drevo? Nájdete ho aj po dvoch týždňoch vytrvalých dažďov. Nemusíte rezať živé stromy, ani zbierať premočené drevo zo zeme. Berte odlomeného konáre, ktoré ešte visia vo vzduchu alebo sa opierajú o kmeň stromu. Zoškrabte pár milimetrovú vrstvu kôry, ktorá je nasiaknutá vodou, a vnútri nájdete dokonale suché drevo.

Ľahší batoh = viac zážitkov

Mať výbavu na prežitie je super, no niesť 20-kilový batoh niej. Noste so sebou minimum vecí. Nemusíte sa o ne starať a báť a ostane vám oveľa viac času na zážitky. Naši rodičia si vystačili na čundroch s jedným nožom, starým batohom, zápalkami a balíčkom kariet. 

Alkohol – áno či nie?

Ak idete na opekačku s partiou k rybníku, nejaké to pivo rozhodne nie je na škodu. Dokonca aj po náročnej turistike každého poteší jeden malý frťan domácej slivovice. Nezabúdajte však na to, že s alkoholom prichádza riziko zranení. Na nejakom survival výcviku jednoducho nemá svoje miesto – je to zbytočná váha navyše, ktorá vás navyše dehydruje a oslabí.

Bez vody ani na krok

Na každý deň treba mať so sebou aspoň 3 litre vody. Ak máte po ceste vodné pramene, noste so sebou filter na vodu a priebežne si ju dopĺňajte.

V utajení alebo nie?

Môžete chodiť celí v maskáčovom a aj všetko vybavenie mať v kamufláži. Neuvidia vás však ani poľovnćii (takže hrozí nešťastný zásah) a veci sa v tráve ľahko hľadajú. Oranžový reflexný prvok preto naozaj nie je na škodu.

Nehráme sa na Ramba

Váľať sa v blate len s nožom v zuboch? To je niečo do filmu. Vy však uvažujte rozumne. Vždy si zo sebou zoberte aj mobil, aby ste mohli v prípade potreby privolať pomoc.

Dodržiavanie zákonov

Zakladanie ohňa mimo vyznačených miest sa neoplatí. Nielen že riskujete pokutu, no prípadný lesný požiar by vás mohol vyjsť na desiatky tisíc eur.

Dajte o sebe vedieť

Pre každým výletom povedzte aspoň jednému človeku kam sa chystáte a ako dlho tam plánujete vy. Ak sa napríklad večer neozvete, bude vedieť, že sa mohlo niečo prihodiť a je potrebné privolať horskú službu.

Majte plán

Chodiť do lesa len tak na blind je možno dobrodružná predstava, no môžete naraziť na prekážky alebo nudu. Chcete ísť stavať prístrešok? Prejsť nejaký okruh? Alebo len tak si opiecť špekačku a oddychovať v tichu pri krásnom výhľade? Určenie cieľa, aspoň malého, je základom dobre stráveného času v prírode.

Vezmite niekoho so sebou

Ukážte aj ľuďom vo vašom okolí, aké možnosti ponúkajú naše krásne hory. Vezmite kamaráta alebo rodinného príslušníka nepobozkaného láskou k prírode, ukážte mu zvieratá, ale aj pravidlá slušného správania v lese. Môžete tak pomôcť vychovať ďalšie generáciu „zálesákov“.

Výlet bez konfliktov

Snažte sa vyvarovať konfliktom. Vstúpili ste počas túry omylom na súkromný pozemok? Ospravedlňte sa a v pokoji odíďte. Stretli ste agresívneho, možno aj opitého poľovníka? Bohužiaľ, aj v lese môžete stretnúť zlých ľudí. Snažte sa akýkoľvek problém vyriešiť bez zbytočných hádok a ukážte, že zálesáci nie sú nejakí nepríjemní vandráci, ale gentlemani v maskáčoch.