Riziká outdoorových aktivít v našej prírode

V našej prírode je pravdepodobnejšie, že sa skôr porežete na rozbitom skle, než že vás uštipne had. Skôr sa dobre po*eriete zo zle prevarenej vody, než by vás napadol medveď alebo vlk. Pred čím by ste mali mať v našich lesoch rešpekt a aké môžete podniknúť preventívne opatrenia?

Zranenie spôsobené pádom

Horská služba najčastejšie zasahuje kvôli pádom. Je jedno, či to je pád turistu, ktorý zišiel z turistického chodníka, alebo pád človeka, ktorý si do hôr zvolil nevhodnú obuv v podobe žabiek, alebo napríklad aj pád lyžiara či horolezca. Základom je preto pevná turistická obuv s protišmykovou podrážkou a uvážený postup akýmkoľvek terénom bez preceňovania vlastných schopností.

Otrava alebo infekcia spôsobená konzumáciou

Napili ste sa vody z potoka? Gratulujeme, dosť pravdepodobne doňho niekto vypúšťa žumpu. Prišlo vám zrazu v lese strašne zle? Možno za to môžu tie horké bobule, ktoré ste považovali za čučoriedky. Ak nepoznáte vodný zdroj (alebo nemáte kvalitný filter) a nejak´urastlinu či plod, NIKDY ICH NEKONZUMUJTE.

Dehydratácia

Tretím najčastejším rizikom v lese je dehydratácia. V článkoch pravidelne upozorňujeme na to, že do lesa si treba vziať vždy dostatočné množstvo pitnej vody a v ideálnom prípade aj kvalitný vodný filter. Vodu využijete nielen na pitie, ale aj na varenie a prípadné vyčistenie nejakej rany.

Prechladnutie

Podceňovanie počasia sa najmä v zime môže ľahko premeniť na vznik prechladnutia či dokonca omrzlín. V lete zase hrozí okrem spomínanej dehydratácie aj prehriatie organizmu a infarkt. Vždy sa oblečte a prispôsobte aktuálnemu počasiu.

Utopenie

Medzi najčastejšie úrazy na Slovensku patrí aj topenie, respektíve utopenie. Veľmi často je za to zodpovedný alkohol, no niekedy aj zlý odhad hĺbky jazera alebo prúdu vodného toku pri prekračovaní vodnej prekážky. Ak nepatríte k špičkovým plavcom, do vody sa nehrabte – duplom nie v horúcom počasí a po pive.