Pokrývka hlavy ako najdôležitejší prvok outdoorovej výbavy

Pri nakupovaní výbavy pre zálesákov, turistov, poľovníkov či iných outdoorových nadšencov sa najväčšia pozornosť kladie na obuv, ruksaky či nože. Množstvo ľudí však výrazne podceňuje jeden nemenej dôležitý prvok výbavy, ktorý vám pomôže doslova v každej situácií. Aké čiapky by rozhodne nemali chýbať vo vašej skrini?

Čiapka na noc do spacáku

Tepelný rozsah a komfortná teplota spacáku sú pojmy, o ktorých už počul každý. Prečo sa však ráno budíte s tým, že vám je zima? Cez hlavu vám totiž uniká obrovské množstvo tepla. Aby ste tomu zabránili, aj na letnú noc, kedy teplota klesne napríklad pod 20 stupňov, si dajte aspoň tenkú čiapku. Neoľutujete. Pomôcť vám môže aj arafatka okolo krku – ráno vás nebude bolieť Slnko.

Klobúk proti Slnku

Po krásnom opálení túžia mnohí, no mnohí si aj vyskúšali nepríjemnosti spojené s úpalom. Vedeli ste, že úpal nemá absolútne nič spoločné so spálenou pokožkou? Za úpal, ktorý sa prejavuje najmä nevoľnosťou, zvracaním, bolesťami hlavy, horúčkami či celkovou slabosťou, je zodpovedná naša nezodpovednosť, kedy necháme Slnko aby celý deň pálilo na našu hlavu. Ak viete, že strávite niekoľko hodín na Slnku, klobúk ochráni nielen hlavu, ale napríklad ja ramená a tvár pred spálením.

Zimná čiapka

Podobne ako v spacáku, aj pri obyčajnom pohybe v exteriéri cez hlavu uniká najviac tepla. Na sebe máte zimnú bundu za 200 eur aj tak vám je zima? Pravdepodobne preto, že strácate veľa tepla práve cez hlavu. Okrem toho si koledujete napríklad o zápal stredného ucha.

Šatka proti vetru

Vonku nemusí byť úplne chladno, no vietor vám dokáže spôsobiť zdravotné problémy aj tak. Povestný prievan v uchu alebo dokonca v oku môže prerásť v naozaj váźne zápaly. Pred vetrom vás však ochráni aj obyčajná uviazaná šatka, arafatka, alebo takzvaný turistický tunel, ktoré nárazy vetra výrazne zmiernia. Oči si pred vetrom môžete chrániť slnečnými okuliarmi.

Kapucňa na každej bunde

Kapucne sú ideálnym pomocníkom aj na obyčajnej mikine. Na bundách však nájdete kapucne, ktoré sú napríklad aj nepremokavé, izolujú alebo majú aj šilt. Pred dažďom, vetrom, Slnkom aj chladom vás dokáže čiastočne ochrániť aj kapucňa, ktorá je zrolované a ukrytá v límci bundy – pripravená na použitie.