Aká je optimálna váha batoha či brašne do prírody?

V jednom z predchádzajúcich článkov sme sa venovali objemu batohov podľa litrov a podľa toho, na ako dlho sa chystáte do prírody. Váha batoha je však často oveľa dôležitejšia z hľadiska nášho komfortu. Ak ste aj nenaskočili na ultralight trend, ktorý pozostáva z kupovania často predraženého a dokonca nie príliš odolného vybavenia, určite sa aspoň zamyslite nad tým, čo všetko so sebou ťaháte.

Váha vybavenia

Celková váha vybavenia, ktoré so sebou beriete na výlet, je priamo zodpovedná za to, ako si výlet užijete. Ak vás má po kilometri bolieť chrbát, ktorý sa vám navyše spotí, asi to nebude nič super. Rovnako keď sa musíte starať o 70 alebo viac vecí, stále len dávate pozor, aby ste niečo nestratili. Ak máte vecí menej, máte aj menej starostí.

Brašňa alebo batoh cez jedno rameno

Brašňa, kabelka, haversack, nazvite si to ako chcete. Taška cez rameno je ideálna aj ako EDC kapsa a jej váha by podľa nášho názor nemala presiahnuť 2 kg vrátane vody. Pollitrová alebo len trojdecová plastová fľaša vody všade so sebou, nôž, mobil, kľúče, peňaženka, nevyhnutné lieky, ale dokonca aj hrnćek, zapaľovač, pár tabliet liehu, lyžička, vodný filter, vreckovky a obväzy spolu nemusia vážiť ani 1500 gramov. 

Malý denný batoh

Ani menší batoh cez obe ramená, ktorý nosíte ako EDC, by nemal vážiť viac ako 3 kilogramy. Keďže už vám pokrýva veľkú časť chrbta, vyberte si taký model, ktorý má celú chrbtovú časť priedušnú. Kvalitné, hrubé a polstrované popruhy tiež zvýšia komfort pri nosení.

Batoh na jednu noc

Keď už sa vyberiete niekam na noc, aj so spacákom,stanom, karimatkou a celtou (+ jedlom a vodou na dva dni) by ste sa mali zmestiť do 8 až 10 kg. Aj s takýmto batohom už môžu menší jedinci zažívať nejakú úroveň diskomfortu. Práve pri ceste na noc nastávajú zlomové momenty, kedy po prvom výlete vyhádžete z batohu všetko, čo ste v ten deň nepoužli.

Batoh na trojdňové výlety

Batoh na troj- a viacdenné výlety by nemal byť už oveľa ťažší. Vodu by ste si mali zabezpečiť pomocou filtra alebo prevarenia a pri sebe nosiť maximálne 2 litre. Jedla si môžete vziať viac, no ak si vyberiete správne potraviny, na deň vám vystačí tak 500 gramov (napríklad dehydrovanej či vysoko kalorickej) stravy. Určite odporúčame na každý deň vziať aspoň dvoje čisté ponožky a jeden kus spodnej bielizne. V pohode by ste sa však mali zmestiť do 12-15 kg. 

Ako znížiť váhu?

Detailne sa na to pozrieme v ďalšom článku, no máme pre vás aspoň pár tipov. Vyhoďte z batoha všetko, čo tam máte duplicitne (naozaj nepotrebujete 5 nožov). Vyhoďte všetko, čo nepoužívate (sekera a pilka je super na bushcraft, no kedy naposledy ste stavali zrub?). Rovnako sa zbavte príliš ťažkých vecí (vojenská kovová čutora) a vymeňte ich za ľahšie (obyčajná PET fľaša).