Veľká revízia outdoorovej výbavy

V predchádzajúcom článku sme riešili ideálnu váhu, ktorú by ste pri sebe mali nosiť na výlety do prírody podľa toho, aký typ batohu si vyberiete a na koľko dní sa chystáte. Dnes sa pozrieme na to, ktoré predmety môžete z batoha vyhodiť a akým spôsobom pristupovať k tejto veľkej revízii.

Ktoré predmety používate denne?

Mobil, kľúče, peňaženka, švajčiarsky nôž, vreckovky, lieky (ak nejaké beriete), a fľaša s vodou. Pravdepodobne ich oveľa viac nebude. Ak nosíte napríklad aj strelnú zbraň, nemusíte ju z výbavy odstraňovať, no je rozdiel medzi nosením zbraní typu Glock 17 alebo naopak Glock 43.

Ktorých ste sa posledných 14 dní nedotkli?

Takmer nikdy si nevaríte? Ešus môžete z EDC batoha vyradiť a nahradiť ho radšej termoskou, do ktorej si zarobíte horúci čaj už doma. A kedy naposledy ste spali pod tou ťažkou celtou? Naozaj ju musíte mať stále pripnutú na batohu? 

EDC vs. do lesa a na akciu

Pri sebe noste nutné minimum s čo najmenšou váhou. Stavte na ľahšie alternatívy. Určite využijete viac ľahký multifunkčný nôž, ktorý sa zmestí doslova aj pod jazyk. Veľký bojový nôž by ste nosili zbytočne, no určite by sa vám zase hodil na kálanie dreva v lese. Jednu minimalistickú výbavu majte pri sebe vždy a keď sa chystáte do lesa, zoberte si takzvanú „plnú poľnú“.

Štýl vs. funkčnosť vo vzťahu k váhe

Drevená kuksa je naozaj štýlová, no môže vážiť až 300 gramov. Smaltovaný hrnček, na ktorom môžete navyše aj variť, váži len 100 gramov a skladací švédsky hrnček dokonca len 25 gramov. Rovnaké zloženie výbavy môže vážiť kilo, ale pokojne aj 5 kíl a pritom máte so sebou to isté. Niektoré veci vyzerajú na bushcraft štýlovejšie, ale sú ťažšie a často aj oveľa menej funkčné. 

Odolnosť

Každý kúsok výbavy a každá jeho alternatíva má rôzne plusy aj mínusy. Ultraľahký outdoorový nôž značky Mora kúpite napríkklad aj za 7 eur, znesie totálne drsné zaobchádzanie. Ak ho stratíte alebo zničíte, nebdue vám to ľúto. Moderné materiály sú často odolné (napríklad brašne z Cordury aj za 100 €), ale nemajú sa v láske s ohňom. Stará malá poľná vz.60 je z odolného plátna a kúpite ju aj za 3 eurá. Napriek tomu, že má už 60 rokov, pravdepodobne prežije aj vaše vnúčatá.