Koniec hoaxom a urban legendám. Ako je to s nosením noža na verejnosti?

Článkom na podobnú tému sme sa už venovali nielen my, ale aj mnohé ďalšie portály a blogy. Aj napriek tomu sa po internete, ale aj medzi ľuďmi šíria mnohé bludy a fámy. Jeden z našich čitateľov bol dokonca konfrontovaný v hromadnej doprave neznámym mužom, ktorý si všimol, že mu z turistického batohu trčí rúčka noža a vyhrážal sa mu kontaktovaním polície. Ako je to teda v skutočnosti?

Čo vraví paragraf

Znenie paragrafa 47 v zákone o priestupkoch znie nasledovne:

Priestupku sa dopustí ten, kto nosí na miestach prístupných verejnosti chladné zbrane, najmä dýky, bodáky a šable, okrem prípadov, keď sú súčasťou rovnošaty, historického alebo národného kroja, výstroja a výzbroje ozbrojených síl, ozbrojených zborov a ozbrojených bezpečnostných zborov, alebo na športovú činnosť, výkon práva poľovníctva, rybárskeho práva, povolania alebo zamestnania, ako aj iné predmety, ktorými možno ublížiť na zdraví, ak možno z okolností prípadu alebo správania sa osoby usudzovať, že sa majú použiť na násilie alebo hrozbu násilím.

Interpretácia 1

Zákon si môžeme interpretovať dvoma spôsobmi. Ten prvý je, že nosenie noža mimo domu je zakázané okrem vymenovaných prípadov, a nosenie ďalších predmetov (skrutkovače, kladivá, lopatky) je tiež zakázané, ak sa s nimi oháňate po ľuďoch s cieľom ublížiť im. 

Interpretácia 2

Na druhej strane si môžeme interpretovať zákon tak, že vlastne aj nosenie nožov je povolené v prípade, že s nimi neplánujete nikomu ublížiť a viete hodnoverne vysvetliť ich prítomnosť na vašom opasku. Je tam spomínaná napríklad športová činnosť. Ak sa pobyt v prírode a outdoorové aktivity dajú považovať za šport, mať pri sebe nôž je absolútne v poriadku. Nôž je v prvom rade nástroj a nie zbraň.

Hoaxy o dĺžke noža a viditeľnom nosení.

Najčastejšie sa v diskusiách stretneme s rôznymi legendami o tom, že môžete mať nôž len s čepeľou, ktorej dĺžka zodpovedá šírke vašej dlane, alebo o tom, že ho môžete nosiť len skryte. Je to všetko blbosť a zákon nič také nehovorí. O dĺžke noža hovorí však napríklad zákon v Nemecku. Zákon o zbraniach a strelive síce má paragraf o skrytom nosení, no týka sa LEN krátkych guľových zbraní, nie chladných zbraní.

Ako sa teda zariadiť?

Mať za opaskom mačetu a oháňať sa s ňou po ľuďoch na námestí nie je OK. Na futbalový zápas či festival vás dokonca nemusia pustiť ani s malou rybičkou či švajčiarskym nožom. Ak však nosíte na turistiku, alebo ako EDC stále pri sebe niekde vo vrecku alebo za opaskom (prípadne v batohu) pevný či skladací nôž, nikto vám na to nepovie ani pol slova. Ak polícia aj pri náhodnej prehliadke takýto predmet objaví, nemá dôvod ani právo vám ho ani zabaviť, ani od vás vyžadovať nejaké vysvetlenie. S takýmto postupom sme sa nestretli ani v praxi. Ak sa však niekde zapletiete do bitky a náhodou aj nejaký nôž máte pri sebe, zrejme to už budete musieť vysvetľovať. Rovnako odporúčame vybrať si nôž, ktorý nie je vyslovene útočný. Na bushcraftové či pracovné modely sa aj spoločnosť pozerá inak, ako na útočné dýky či mačety.