5 improvizovaných náhrad vybavenia z prírody v prípade núdze

Každý turista, zálesák, tramp či nadšenec survivalu má určite svoju výbavu 100-krát vyskúšanú a pravidelne revidovanú. Často sa však váha vybavenia vyšvihne  do vysokých čísel, takže si nechceme so sebou brať všetko. Niekedy niečo jednoducho stratíme alebo sa to pri používaní zničí priamo v teréne. Práve vtedy je dobré poznať účinné náhrady, ktoré vám pomôžu udržať v lese dostatočný komfort.

Prírodný špagát

Paracord je paracord, no niekedy sa predsa len pretrhne alebo ho jednoducho necháme doma. V takom prípade je dobré vedieť, kde sa dá v prírode nájsť iný a ľahko dostupný viazací materiál. Zabudnite na výrobu špagátu zo žihľavy alebo vrbového lyka. Je síce dobrý, no zabral by vám hodiny času. Oveľa jednoduchšie je použiť tenké korienky smreku, ktoré nájdete hneď pod povrchom.

Krabičky z brezovej kôry

Šikovný chlap alebo žena s noźom dokáže z padnutej brezy vytvoriť za pár minút krásne a jednoduché krabičky, ktoré môže použiť na zber plodov, ktoré by mu inak zašpinili vrecká bundy či nohavíc. Krabičky budú skvele vyzerať aj v domácnosti – napríklad na šperky či iné cennosti.

Núdzová strecha na prístrešok

Stavba núdzového prístrešku je naozaj veda. Spraviť pevnú konštrukciu nie je až taký problém, no čo robiť v prípade, keď ste si doma zabudli celtu? Aj nepremokavá strecha sa dá nahradiť materiálom z lesa. Stačí zhustiť “strešné laty” z guľatiny, aby vytvorili takmer pevnú plochu. Už tieto guľatiny dokážu odviesť množstvo vody preč, no cez medzery by ešte stále mohlo pršať. Preto na ne navrstvíte lístie alebo mach a zaťažíte ich väčšími ľahkými tenkými konármi, aby vám túto vrstvu nesfúkol vietor, alebo aby sa nezviezli nižšie. Na jednu či dve noci ej takýto prístrešok viac než skvelý.

Lepidlo, sviečky, fakle

Zo zlatistej miazgy, ktorá vyteká najmä z ihličnatých drevín, si dokážete vyrobiť naozaj množstvo vecí. Skvele funguje ako núdzové lepidlo na zalepenie topánok či dier v celte, no za pár desiatok minút dokážete v kombinácii s brezovou krabičkou vytvoriť aj sviečku. Ešte jednoduchšia je fakľa, ktorá vám dokáže horieť aj 30 minút jasným plameňom.

Čo nefunguje tak jednoducho ako na videách?

Takých vecí je naozaj veľa. Jednou z dosť zložitých a pritom takmer nefunkčných je preváranie vody v miske vyrobenej z brezovej kôry. Určite nájdete stovky videí, kde sa to ľuďom podarilo, na málokto sa vám prizná, že sa mu to podarilo na stodvadsiaty pokus. Misku buď vôbec nevyrobíte, lebo kôra praskne, pri zohrievaní sa vám voda môže vyliať a veľmi často táto “miska” jednoducho prehorí a voda vytečie do ohňa.