Netradičné spôsoby založenia ohňa

Techniky zakladania ohňa sme rozoberali my aj iné portály už mnohokrát. Ocieľka a pazúrik, bowdrill, handdrill, magnéziové kresadlo, zapaľovač či obyčajné zápalky. To všetko máte už isto dávno zmáknuté. Teraz sa však pozrieme na to, ako vytvoriť dobré a netradičné ohnisko. Vždy oheň zakladajte len na bezpečnom mieste, kde nehrozí nebezpečenstvo požiaru. Pozrime sa už na jednotlivé netradičné ohniská.

Podzemný indiánsky oheň

Niektoré indiánske kmene zakladali oheň, ktorý sa v širších kruhoch nazýva ako Dakota Fire. V princípe stačí vykopať dve diery do zeme (jednu väčšiu, v ktorej bude horieť oheň a jednu menšiu asi 30 cm od nej) a v hĺbke asi 50 cm ich prepojiť malým tunelom. Vzduch do väčšej diery je privádzaný odspodu prúdením z menšej diery, čím  je horenie oveľa efektívnejšie a s menším podielom dymu.

Fínska svieca

Ďalší netradičný spôsob ohňa (alebo v tomto prípade skôr variča), je takzvaná fínska svieca. Jedno hrubšie a dobre vysušené poleno rozkálajte na 4 rovnaké kúsky. Medzi ne dáte suchý podpaľ a štvrťky opäť stiahnete k sebe napríklad drôtom. Samozrejme, že medzi nimi zostanú medzery na prúdenie vzduchu a na priloženie ďalšieho podpaľu. Poleno vám začne horieť zvnútra a na jeho vrch môžete položiť napríklad ešus.

Oheň na vyvýšenom stole

Tento spôsob zakladania ohňa je komplikovanejší a určený na miesta, kde je silno premočená pôda, napríklad v močiaroch. V princípe je to oheň na stole, s tým že stôl si musíte vyrobiť sami z dreva v lese. Jednoducho vyrobíte akokeby plť z gulatiny, ktorú následne postavíte na 4 alebo viac kolíkov zatlčených do zeme a oheň založíte takto vo výške cca 1 meter nad zemou.

Oheň medzi dvomi kládami

Ak dokážete pomocou vlastnorućne vyrobených drevených klinov rozštiepnuť napoly napríklad dvojmetrový kmeň s hrúbkou 50 cm, je to ešte lepšie. Jednu polovicu položíte na zem rovnou plochou smerom nahor. Na ňu navrstvíte po celej dĺžke podpal a menšie drevo a celé to zaťažíte druhou polovicou rozštiepnutej klády. Podpal po celej dĺžke zapálite a bude tak horieť uprostred týchto dvoch polovíc. Tie sa samozrejme tiež chytia. Vedľa takéhoto ohňa zvyknú zálesáci spať, keďže je úzky a dlhý 2 a viac metrov, hreje vás na celej ploche tela a vydrží často horieť a tlieť celé hodiny. Pozor však, aby ste v noci nepodpálili sami seba.

Samoprikladací oheň

Samoprikladací oheň je klasický oheň na zemi, ktorý má z jednej alebo z dvoch strán vytvorenú “šmykľavku”. Do tej naukladáte guľaté polienka, ktoré sa ako v dávkovači postupne kotúľajú smerom dole a jedno po druhom začínajú horieť. V praxi to však nefunguje len tak ľahko a môže sa vám chytiť aj celá šmykľavky aj s piatimi či viacerými polienkami naraz.

Drievkač

Skladací či pevný drievkač je ideálny všade tam, kde nesmiete zakladať veľké ohnisko. Stačí mu len málo paliva, ľahko si na ňom zohreje ruky, viete naň postaviť ešus, rýchlo vám vychladne, hodíte ho do batoha a po odchode nikto ani nevie, že ste si v lese opekali.