Smartfón – najlepší EDC survival prostriedok

Veľa ľudí unavených rýchlou elektronickou dobou vníma smartfón pri potulkách prírodov ako guľu na nohe, ktorá ich obťažuje a zavadzia vo vrecku. Neuvedomujú si, že majú vo vrecku najmodernejšieho pomocníka na prežitie, akého kedy človek vymyslel. Prečítajte si, prečo by ste si počas exteriérových činností mali mobil mimoriadne vážiť.

Názor rozhľadeného človeka

Od zatrpknutého odmietača technológií budete počuť len to, že to je zbytočná krabica a strata času. Triezvy človek s bohatými skúsenosťami vám však povie, že čo by pred 30 rokmi na čundroch dali za to, keby mal aspoň jeden z partie po ruke smartfón alebo niečo obdobné. Netreba hrať pózu, treba zvážiť skutočné prínosy.

Množstvo funkcií

Smartfón v lese nemáte na to, aby ste sa fotili na sociálne siete ,scrollovali ich a zabíjali s nimi čas. Máte v ňom však obrovské množstvo aplikácií a funkcií, ktoré vám môžu pomôcť pri rôznych aktivitách alebo aj v podmienkach prežitia. Samozrejmosťou je možnosť privolania pomoci, no za zmienku stojí aj kompas, vodováha, herbár, fotoaparát na zachytenie momentov či prisvetlenie.

Neváži takmer nič

Ak by ste si mali pribaliť do batohu kompas, digitálny fotoaparát, herbár a survival príručku či rôzne ďalšie nástroje, ktoré hravo nahradí váš smartfón, možno by vážil aj o 10 kíl viac. Jedna malá šikovná krabička (a najmä rôzne pracovné modely pre stavbárov s vysokou odolnosťou proti poškodeniu, vode a s vysokou kapacitou batérie), vám vydrží celý týždeň na výlete a je stále k dispozícii vo vašom vrecku.

Privolanie pomoci

Práve spomenuté privolanie pomoci prostredníctvom mobilu aj na horách je tou najväčšou výhodou, ktorú nám táto krabička poskytuje. Iba v amerických hororoch je vždy v nebezpečenstve problém so signálom. Na Slovensku je pokrytie naozaj všade, takmer vždy minimálne cez jednu sieť. Privolanie horskej služby alebo polície či záchranárov je možné takmer odkiaľkoľvek a OKAMŽITE.

Zápisník aj nekonečná encyklopédia

Celé encyklopédie rastlín, zvierat či dokumenty s návodmi na stavbu prístrešku a vśeobecne prežitie môžete mať v pamäti telefónu aj dostupné online na cloude. Telefón môžete využiť ako nekonečnú encyklopédiu, ale aj ako zápisník. Ak sami píšete príručku, knihu alebo si len zapisujete vlastný denník, telefón je na to ako stvorený.