Na čo všetko sa dá použiť poľná lopatka?

Poľná lopatka je nevyhnutnou výbavou armád celého sveta. Bežní pešiaci, ženisti, ale aj výsadkári na rôznych kontinentoch majú nejakú verziu poľnej lopatky vždy na opasku. Lopatky sa líšia veľkosťou, váhou, ale aj tým, či sú pevné alebo skladacie. Na Slovensku ich veľa šoférov vozí najmä v kufri auta ako pomôcku na vyhrabanie sa zo záveja. Na čo však ešte lopatka slúži?

Výkop zákopov a úprava terénu

Airsofťáci či fanúšikovia survivalu a bushcraft využijú poľnú lopatku na to, na čo bola v skutočnosti vymyslená – na stavbu zákopov, zemljanok, drobné úpravy terénu v okolí táboriska a podobne. Poľná lopatka, ktorá by sa mala volať skôr poľný rýľ, dokáže v šikovných rukách vykonať naozaj veľké množstvo práce za pomerne krátky čas.

Motyka

V tomto ohľade ťahajú za silnejší koniec skladacie lopatky. Dajú sa totiž zložiť aj do pravého uhla tak, aby tvorili nie rýľ, ale motyku. Samozrejme, prácu motyky dokážete spraviť aj s rovnou násadou, v podmienkach survivalu dokonca aj s kusom zastrúhaného dreva. Avšak, skladacia poľná lopatka je v tomto ideálnym pomocníkom. 

Sebaobrana

V rôznych vojnách si pri zákopových bojoch vojaci naostrili jednu hranu poľnej lopatky, aby ju mohli použiť ako sekeru pri sebaobrane. V úzkych zákopoch bolo často nemožné bojovať s dlhou opakovacou puškou, ktorá bola hlavnou výzbrojou pechoty, a jej použitie s bajonetom bolo rovnako znemožnené úzkymi priestormi a veľkosťou celej zbrane. Práve šikovná poľná lopatka sa tak stala nástrojom na boj – v podmienkach prežitia nástroj na sebaobranu napríklad pred divokým zvieraťom.

Sekera/mačeta

S naostrenou lopatkou dokážete osekávať vetvičky ale aj preťať menšie polienka. Keďže je často vyrobená z pevnej oceli a aj čo-to váži, stáva sa z nej účinná náhrada sekery – určite účinnejšia ako nôž, s ktorým síce tiež dokážete kálať polienka pomocou techniky batoning, no zbytočne si ho tak ničíte.

Pilka

Niektoré lopatky majú jednu bočnú hranu upravenú na pilku na drevo. V takomto prípade sa z toho stáva nazaj univerzálny prostriedok na prežitie. Lopatka/rýľ/motyka, pri ktorej jedna bočná hrana slúži ako sekera a druhá ako pilka by rozhodne nemala chýbať vo vašej výbave.