Porovnanie plachiet a cielt

Celty sú nevyhnuteľnou výbavou každého zálesáka, ktorý odmieta spať v stane. Poslúžia ako zástena proti vetru, ako prístrešok, ale aj ako pončo v prípade, že vás počas pochodu zastihne dážď. Ako si však vybrať zo širokej ponuky materiálov? Poradíme vám, ktorý materiál je pre vás najvhodnejší.

Bavlnené celty

Všetkých 5 materiálov, ktoré sme vybrali do týchto článkov, sú skvelé, no každým á svoje výhody. Prvým typom celty sú klasické vojenské celty a pončá z hrubej bavlny. Mávajú rozmer 1,8 x 1,8 metra, zahrejú vás, dajú sa nosiť ako plášť a schováte sa pod ne počas dažďa. Ich nevýhodou je relatívne väčšia váha, no nemusíte sa báť, že vám ich tak ľahko prepáli oheň.

Tenkostenné turistické celty

Ultra-light vybavenie preferujú najmä turisti, ktorí majú vo zvyku prejsť denne desiatky, ćasto až stovky kilometrov. Prednosťou týchto cielt je jednoznačne ch váha, ktorá sotva atakuje hranicu 100 gramov aj pri väčšom rozmere. Neposkytnú vám však žiadnu tepelnú izoláciu a ak nie sú vybavené rip-stop úpravou, ľahko sa pretrhnú.

Rip-stop celty

Celty s úpravou rip-stop bývajú hrubšie a ťažšie, no stále je to na hranici únosnosti aj pri dlhších trasách. Ripstop úprava – prešitie celého materiálu v mriežke silnou nylónovou nťou zabráni akémukoľvek pretrhnutuiu celty, ktoré by bolo väčšia ako 5×5 mm. Takáto celta vám bude naozaj slúžiť celé roky.

Hobby záhradné plachty

Záhradné hobby plachty mávajú najčastejšie modrú farbu, no nájdete ich aj v khaki, zelenej, hnedej, či dokonca maskáčovej. sú ľahké, relatívne pevné a dobre maskujú. Nevydržia síce veľa (aj keď mnohí ľudia s nimi dokážu stráviť aj niekoľko rokov), a stoja doslova pár korún. plachtu s rozmerom 2×3 metre ľahko kúpite aj za 5 eur.

Voskované plátno

Pevné voskované plátno je už skôr historická záležitosť, no u zálesákov má stále svoje pevné miesto. Môžete sa do neho zabaliť spolu s vlnenou dekou a spať ako starí zálesáci v časoch divokého západu. O tom si však viac povieme až v ďalšom článku o spaní v lese. Tieto celty sú ťažké a veľké, no vydržia vám celý život.