Ako založiť oheň v mokrom alebo zasneženom lese?

S príchodom jesene a zimy sú pobyty v prírode čoraz náročnejšie na počet vrstiev oblečenia, na množstvo vybavenia, ktoré nesieme so sebou, ale aj na vôľu tráviť svoj voľný čas v rôznych poryvoch počasia. V dnešnom článku si ukážeme niekoľko tipov, ako najlepšie založiť oheň v lese po daždi či po snežení.

Podpora z domova

Vziať si so sebou z domova pár pomôcok na založenie ohňa nie je hanba. Určite je lepšie sa po pár minútach vyhrievať pri ohni, ako o seba niekoľko hodín búchať dva kamene či skúšať založiť oheň bowdrillom s dvomi mokrými polenami. Medzi tieto pomôcky môže patriť tuhý lieh, rôzne podpaľovače, ale napríklad aj vatový tampón nasiaknutý voskom.

Suché drevo v lese

Možno sa to zdá zvláštne, do v lese sa dá nájsť suché drevo aj po mesiaci vytrvalého dažďa či po tom, ako bolo všetko mesiac prikryté snehom. Suché drevo sa však nachádza až v jadre konárov. Ak má konár priemer 5 cm, z každej strany treba minimálne 1 cm zoškriabať, aby sme sa dostali k suchému drevu na založenie ohňa. Konár nesmie byť živý, ale ani ležať na zemi. Mal by visiet vo vzduchu alebo byť zakliesnený v kríkoch.

Smolnička

Smolničku z borovicovej vetvičky si môžete nachystať už doma alebo si ju nájsť v lese. Dá sa nájsť na živom strome. Je to kúsok konára, do ktorého strom pustil veľmi veľa živice, napríklad na zahojenie rany. Takéto mastné drievko stačí naškriabať a poslúži vám rovnako, ako pevný podpaľovač.

Brezová kôra

Brezovú kôru zberajte zásadne z padnutých stromov alebo konárov. Nikdy ju neorezávajte zo živých stromov, ktoré by ste tým mohli nenávratne poškodiť. Naškriabaná vnútorná strana brezovej kôry (ale v princípe aj celá kôra), bude horieť aj keď ju predtým namočíte do sudu s vodou. Dážď vám s ňou už nebude robiť žiadne problémy.

Viac možností zapálenia

Je síce cool vedieť zapáliť oheň bowdrillom alebo ocieľkou s pazúrikom. no mať vo vrecku zapaľovač alebo sirky je predsa len istota. Určite si so sebou vezmite aj magnéziové kresadl, ktoré funguje vždy a všade, no tryskový zapaľovač alebo benzínová klasika vám poslúžia aj vo vetre.