Výber obuvi do zimných podmienok

Počas zimných mesiacov je výber outdoorových topánok, oblečenia a vybavenia oveľa dôležitejší, než v letnom období. Na svoje veci sa musíme spoľahnúť v horších podmienkach a výber vybavenia často dokáže ovplyvniť to, či si pobyt vonku užijeme v pohode, alebo zažijeme nepríjemné chvíle či dokonca zranenie.

Zateplenie

Nohy majú skvelú termoregulačnú schopnosť v prípade, že sú bosé, zapájate do chôdze všetky svaly a nie sú v topánke priškrtené, čo umožňuje dobrú cirkuláciu krvi. Ak však nie ste fanúšikmi (navyše zimného) barefootu, určite odporúčame vybrať si obuv s tepelnou vložkou.

Protišmyková podráźka

V zime sa šmýka naozaj všetko, aj to, čo by sa v lete nešmyklo nikdy. Voda sa dokáže dostať všade a keď na povrchu zamrzne, vytvorí dokonalú plochu, z ktorej väčšinou pramenia všetky zlomené nohy a narazené kostrče. Zimná topánka by mala byť čo najviac protišmyková s dostatočným dezénom.

Vodeodolnosť

Brodiť sa po členky v snehu v nízkych topánkach znamená, že budete mať sneh aj za ušami. Topánky by mali byť aspoň trochu vyššie a hlavne nepremokavé. Či už zvolíte kožu alebo syntetiku, impregnáciu alebo materiál, ktorý ju nepotrebuje, to závisí len na vás. Hlavné je, aby sa voda nedostala dnu.

Opora členku

Keď sme pri tej výške, určite si vyberte vyššie čižmy, ktoré sa dajú pevne stiahnuť šnúrkami nad členkom. Takéto topánky poskytujú oveľa väčšiu oporu pri chôdzi a náhodnom pošmyknutí a dokážu zabrániť zraneniu členka, ktoré bývajú najčastejšie práve v zime.

Správna starostlivosť

Akákoľvek obuv potrebuje vaše hýčkanie a opateru. Vetranie a vysušenie vnútra po každom použití, pravidelná výmena ponožiek, umývanie od nečistôt, dezinfekcia, ale aj spomínaná impregnácia sú jednoduché úlohy, vďaka ktorým sa vasa obuv dožije oveľa vyššieho veku.