Starostlivosť o outdoorovú obuv. Ako na to?

Viete, ako sa správne starať o outdoorovú obuv? V dnešnom článku si rozoberieme niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu pri správnej starostlivosti o vaše taktické, outdoorové alebo turistické topánky, aby vám vydržali čo najdlhšie a poskytovali vám maximálny možný komfort.

Vyživenie koženej obuvi

Kožená obuv potrebuje správnu výživu. Niektorí ľudia odporúčajú mazať ju akýmkoľvek jedlým rastlinným olejom alebo živočíšnym tukom, no odborníci sa nezhodujú v tom, či to kožu mierne neznehodnotí a či až príliš nezmäkne. Originálnym prípravkom na koženú obuv nikdy nič nepokazíte.

Impregnácia topánok

Topánky by sa mali správne a pravidelne impregnovať vhodným sprejom proti vode. V našej predajne vám radi poradíme, ktorý prostriedok je vhodný na kožu, ktorý na textil a ktorý na syntetiku tak, aby vám topánky nepremokli, no zároveň aby ďalej dýchali a vetrali vašu nohu.

Čistenie vyberateľnej vložky

Ak majú čižmy, gumáky alebo iná obuv vyberateľnú a prateľnú vložku, využite túto skvelú vlastnosť. V práčke ju tak vždy dokonale vyčistíte od potu a baktérií a topánka vám vydrží oveľa dlhšie. Ak sa vložka nesmie prať v práčke, operte ju aspoň podľa pokynov výrobcu v ruke.

Vetranie a dezinfekcia obuvi

Ak obuv nemá vyberateľnú vložku, nezabudnite ju po každom použití vyvetrať a dopriať jej aspoň 24-hodinový oddych. To platí o úplne všetkých topánkach na svete. Neváhajte a pokojne použite aj detský púder, originálny zásyp na topánky alebo sprej so striebrom, ktoré pomôžu udržať vašu obuv sviežu.

Opravy mechanického poškodenia

Poškodené topánky nemusíte hneď vyhadzovať. Pokazený zips, deravú podrážku ale aj odpadnutý podpätok vám dokáźu šikovný obuvník opraviť na počkanie a za pár eur. Ak máte obľúbené topánky, ktorých sa nechcete vzdať a už sa nedajú reklamovať, vezmite ich najprv obuvníkovi.