Pravidlá pri stavbe prístrešku v lese

Pri stavbe prístrešku či zakladania ohňa v lese sa vždy riaďte zákonmi Slovenskej republiky, chráňte životné prostredie okolo vás a neničte vzácne biotopy. Po skúsenom zálesákovi nezostane v lese ani smietko. My máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri staveb improvizovaného prístrešku v lese.

Pílenie stromov

Pílenie živých a zdravých stromov je zakázané a dokonca trestné. Používajte výhradne spadnuté stromy. Niektorí ľudia aj naďalej používajú na stavbu prístreškov živé stromy, no vyberajú také, ktoré rastú príliš blízko pri sebe. Jeden zrežú a druhý tak môže lepšie rásť. Na toto však potrebujete minimálne súhlas od lesnej stráže či hájnika. Nezabúdajte, źe na zemi je dreva dosť – na stavbu aj na opekanie.

Každý pozemok niekomu patrí

Keď si rozmyslíte, kde plánujete postaviť prístrešok, navštívte katastrálnu mapu a pozrite sa, komu ten pozemok patrí. Niekedy je štátny, inokedy cirkevný a niekedy ho vlastní aj 100 ľudí v rámci urbára. Je dobré sa s majiteľom dohodnúť na to, že plánujete na jeho pozemku stanovať.

Blízkosť vodného zdroja

Nasledujúci tip vám dokáže zvýšiť komfort vášho kempovania. Vždy si hľadajte miesto v blízkosti nejakého prameňa. Nebudete tak so sebou musieť vláčiť litre vody vo fľašiach, ušetríte životné prostredie a aj zakladanie ohňa je oveľa bezpečnejšie, keď máte po ruke vodný zdroj na jeho uhasenie.

Čierna stavba

Stanovanie či nocovanie pod celtou tiež nie je možné a legálne úplne všade. Naše zákony hovoria jasne najmä o stanovaní v rôznych stupňoch ochrany prírody. Okrem informácie o majiteľovi pozemku by vás malo zaujímať aj to, či na vami vybranom mieste nie je zákaz stanovania.

Dohodnite sa s miestnymi poľovníkmi či lesnou strážou

Kontaktovať a urobiť si priateľov v poľovníckom zväze alebo medzi miestnymi lesníkmi nie je na škodu. Ak vidia, že nemáte zlé úmysly, možno vám aj pomôžu so stavbou a sami ju radi využijú. Ak sa stretnete s prístupom typu “padaj z môjho lesa”, radšej si nájdite miesto na prístrešok o chotár ďalej.