5 tipov pre zimné nocovanie v prírode

Zálesáci oddaní svojmu koníčku a prírode sa rozhodne nezaľaknú ani tuhej zimy a frekvencia ich výletov do prírody často spojených aj s prespatím „pod širákom“ sa žiadnym spôsobom nezmenší. Ak sa chystáte prespať v prírode poćas zimy prvý raz alebo to posledný raz nebolo práve komfortné, máme pre vás niekoľko užitočných tipov.

Poriadny spacák

Pri výbere spacáku sa orientujte hlavne na jeden údaj, a to je tepelný komfort spacáku, nie jeho hraničný extrém. Spacák môže mať tepelný komfort okolo 0 stupňov celzia, no extrém aj pri mínus 12. Tieto dva údaje znamenajú, že pri nule vám bude teplúčko, a pri mínus 12 do rána nezamrznete od zimy, no pravdepodobne sa budete celú noc klepať.

Oheň je základ

O zakladaní ohňa v prírode sme písali aj v samostatných článkoch. Práve v zime a počas noci je oheň často hlavným determinantom komfortného spánku. Dávajte si však pozor, aby sa vám počas spánku nechytil spacák, ktorý sa rýchlo roztopí a stane sa tak smrteľnou pascou.

Nespoliehať sa na variče

Plynový aj liehový varič majú pri nižších teplotách oveľa nižšiu účinnosť. Liehový sa vám možno ani nepodarí zapáliť, ak nemáte lieh vo vnútornom vrecku bundy a trochu ho nezohrejete. Benzínové variče nie sú rozšírené a sú náročnejšie na údržbu. Tu sa vraciame opäť k ohňu.

Kde nájsť suché drevo?

Aj les, ktorý je niekoľko týždňov prikrytý snehom, je plný suchého dreva. Nezbierajte drevo zo zeme, ani nepoužívajte na kúrenie čerstvé drevo. Buď použite zlomené stromy a konáre, ktoré ešte visia vo vzduchu alebo sú opreté o iný strom, alebo použite drobné suché vetvičky z menších drevín.

Termofor do spacáku

Aby ste si zvýšili komfort počas spánku, kúpte si v lekárni termofor. Pred spánkom ho naplňte teplou vodou a vložte si ho na noc do spacáku k nohám. Ak použijete príliš teplú vodu, zabaľte termofor napríklad do uteráka, aby ste sa oň nepopálili.