Ako na snehový záhrab v lese?

Snehový záhrab môže byť pre skúsených zálesákov, ale aj pre vaše deti skvelé dobrodružstvo. Aby ste sa v snehu vyspali naozaj komfortne, musíte dodržať niekoľko základných pravidiel. V dnešnom krátkom článku si preberieme niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri jeho stavbe.

Dostatočné množstvo snehu

Na stavbu snehového záhrabu potrebujete v prvom rade naozaj veľké množstvo snehu. Do stavby sa pustite len vtedy, ak spadne aspoň 10-centimetrová pokrývka. Najlepšie sa záhrab stavia z čerstvého snehu pri miernom odmäku. Prašan alebo starší kryštalický sneh nie je na stavbu záhrabu vhodný.

Norovanie do snehu

Jednou z metód je vyhrabanie nory do veľkého záveja snehu. Nemusíte čakať, kým vám závej do lesa prihrnú cestári, dokážete ho ľahko vytvoriť aj sami pomocou poľnej lopatky alebo iného nástroja. Predtým, než začne doň hĺbiť noru, nezabudnite ho mierne zhutniť.

Vrstvenie snehu

Záhram môžete vystavat aj spôsobom, akým sa stavia iglu. Nebudete síce tvarovať steny z pevných kociek, ale zo samotného snehu. Akonáhle máte obostavaný priestor s rozmerom 2×1 meter (pre jednu osobu) stenam is výśkou do jedného metra, môžete pristúpiť k ďalšiemu bodu.

Spevnenie konštrukcie

Aby ste mohli na takomto záhrabe vytvoriť strechu, budete ju najprv potrebovať spevniť. Vytvorte sieť z pevnejších konárov, ktorá poslúži ako krov vašej, pokojne aj rovnej strech. Na tieto drevá položte igelit, celtu alebo pončo a následne strechu zahádžte cca 20 cm vrstvou snehu.

Záhrab pod stromami

Improvizovaný záhrab si môžete vytvoriť aj pod ihlićnatými stromami, ktoré majú vetve až po zem. Keď na takéto vetve padne veľká vrstva snehu, ohne ich až po zem a kompletne zasype. Ak sa dostanete ku kmeňu, ocitnete sa v akomsi dočasom teepee so snehovými stenami, kde vás nečaká žiadna práca, len spánok.