Ako v zime prebrodiť potok alebo rieku?

Aj na zimnom vandri sa vám môže stať, že sa budete musieť dostať na druhý breh nejakého vodného toku alebo plochy. V nasledujúcom krátkom článku sme si pre vás pripravili niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu s touto nepríjemnou úlohou, ktorá sa dá absolvovať aj bez ujmy na zdraví.

Základ je udržať vybavenie suché

Ak brodíte rieku, v ktorej je napríklad po kolená vody, vyzlečte si nohavice, ponožky a dajte si dolu aj topánky. všetko vybavenie sa snažte niesť v rukách alebo na batohu, ktorý za žiadnu cenu nesmiete namočiť. Akonáhle prebehnete cez vodnú plochu, nohy si hneď osušíte a naspäť sa oblečiete.

Otužilci to majú ľahšie

Samozrejme, ľudia, ktorí sa celý rok otužujú sa s ľadovou vodou kamarátia a ani niekoľkominútový pobyt v ľadovej vode pre nich nie je problém. Ak sa chcete na takúto situáciu pripraviť vopred, môžete začať otužovať, a to v ktoromkoľvek období.

Pozor na silný prúd a veľkú hĺbku

Rieky so silnejším prúdom a väčšou hĺbkou radšej nebroďte, nikdy neviete, čo sa môže stať a ako neskúsený plavec v ľadovej vode môžete ľahko chytiť svalový kŕč. Ak sa naozaj dostanete do situácie ohrozenia źivota, kde nie je iné východisko, iba cez rieku prejsť, zabaľte celý batoh do veľkého igelitového vreca a nechajte v ňom aj vzduch. Takáto bójka vám pomôže ako plavák udržať sa na hladine. Vždy však radšej nájdite most alebo miesto, kde je prúd slabší a hĺbka menšia.

Koľko by vám to malo trvať?

Aj otužilci zostávajú vo vode v priemere okolo 5 minút. Snažte sa, aby celý presun bol čo najrýchlejší. Čím dlhšie budete vo vode, tým vaše telo stratí viac tepla a tým dlhśie sa budete zohrievať. Miniete aj viac energie na to, aby sa telo opäť dostalo do normálu, čo vás môže unaviť.

Po prebrodení sa treba zohriať

Netreba sa hrať na hrdinov. Hneď po prebrodení, aj keby to bola voda len po členky, sa dôkladne osušte, čo najskôr sa oblečte a ideálne sa zahrejte napríklad pri ohni. Skvelé je aj zahrievanie sa zvnútra, napríklad pomocou horúceho čaju z termosky.