5 najnebezpečnejších nepriateľov našich lesov

V slovenských lesoch nenarazíte na stovky jedovatých hadov a pavúkov, tigre, ani na hrochy (čo sú mimochodom najnebezpečnejšie zvieratá Afriky). Neohrozia vás dokonca ani medvede alebo vlky. Čo vás skutočne môže ohroziť v slovenských lesoch?  

Diviaky

Aj keď neexistuje veľké množstvo prípadov napadnutia človeka, diviak je (aj vďaka svojmu rozptýleniu po celom Slovensku vo veľkom počte) jedno z najnebezpečnejších zvierat v našej prírode. Veľký pozor si dávajte najmä na matku s mladými počas skorých ranných hodín. Nebezpečné sú aj z hľadiska častých dopravných nehôd, ktoré často končia fatálne.

Zatúlané psy

Tento fenomén sa viac týka východnej časti našej krajiny. Menšie aj väčšie svorky psov sa dokážu často zatúlať do lesa, kde dokážu plašiť zver aj turistov. Vo veľmi ojedinelých prípadoch sa vyskytne aj agresia voči človeku, ktorá je spôsobená najmä hladom.  

Kliešte

Slovensko je doslova zamorené kliešťami. Najnebezpečnejšie je povodie Váhu, no kliešte už dávno prežívajú aj vo vyšších nadmorských výškach, najmä vďaka slabším mrazom počas zimy. O kliešťoch sme písali v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

Pády

Medzi najčastejšie zranenia v slovenskej prírode patria zranenia spôsobené pádmi na turistike alebo čundroch. Alkohol, šmykľavé skaly, ale i zlá viditeľnosť sú často zodpovedné za pád, ktorý môže mať smrteľné následky.

Otrava

Pokazené mäso, jedovatá rastlina, kontaminovaná voda. Či už necháte mäso pár dní hniť v stane, omylom zjete veľké množstvo jedovatých rastlín (pri zámene s jedlými) alebo sa napijete neprefiltrovanej vody z jazera, kam niekto vypúšťa odpad, riskujete vážne zdravotné ťažkosti.

Prajeme vám veľa krásnych dní v lone prírody bez akýchkoľvek úrazov!