Boj s kliešťami? Univerzálna odpoveď neexistuje

Ak chodíte často do prírody, určite ste už veľakrát hľadali odpoveď na to, ako sa najlepšie chrániť pred kliešťami. Nanešťastie, neexistuje žiadna zázračná bylinka, ktorou sa stačí natrieť a kliešť sa vás zľakne. Ako však funguje prevencia a na čo netreba zabudnúť?

Repelenty

Žiadny repelent neposkytuje 100 %-nú ochranu. Je to v podstate len jeden z nástrojov, ktorými môžete znížiť riziko prisatia kliešťov. Repelent si vyberajte podľa toho, aké percento aktívnej látky v sebe má. Parfumy ani voda kliešťov neodpudzujú, preto radšej siahnite po drahších vojenských repelentoch.

Vitamíny

Počuli ste, že napríklad vitamín B odpudzuje kliešťov? Opäť je to pravda, no len čiastočná. Kliešťovi budete síce smrdieť, no ak je skutočne hladný, nejaký vitamín ho neodradí. Vitamín B však určite odporúčame užívať pravidelne aj z dôvodu ďalších výhod, ktoré nášmu telu poskytuje.

Očkovanie

Na Slovensku sa dá zaočkovať proti encefalitíde. Je to dobrovoľné a predpísať vám ho môže váš obvodný lekár. Očkovanie proti borelióze však stále neexistuje a preto je táto možnosť opäť len polovičným riešením. Niektoré zdravotné poisťovne hradia polovicu sumy za očkovaciu látku.

Dlhé rukávy a nohavice

Ak sa chcete chrániť naozaj účinne, stavte na dlhé nohavice a rukávy, najmä pri pohybe vo vysokej tráve, rôznych porastoch alebo priamo v lese. Kvalitné maskáče a dobrá blúza alebo košeľa môžu kliešťovi zabrániť, aby sa dostal na citlivé miesta.

Neustála kontrola

Najlepší bod sme si nechali na záver a je ním pravidelná kontrola svojho tela. Pokojne si telo kontrolujte aj 3-krát denne, pri každej zastávke alebo pri každom varení. Ak vám nemá kto skontrolovať intímne miesta, skúste si do lekárničky pribaliť taktické alebo aspoň kozmetické zrkadielko, vďaka ktorému si dovidíte aj na tieto miesta.