5 pomôcok na šetrenie paliva do varičov

Je úplne jedno, či používate na varenie drevo, lieh, benzín alebo plyn. Pri varení v prírode potrebujete veľké množstvo rôznych pomôcok. Okrem poriadneho ešusu, liatinovej panvičky, ostrého noža a drevenej varešky sa budete rozhodovať aj pre konkrétny typ variča. Všetky typy majú však niečo spoločné – niekoľko pravidiel, ktoré by ste sa mali naučiť dodržiavať. 

Závetrie

Vytvorenie závetria je absolútne nevyhnutné. Aj len slabý vetrík dokáže rozhodiť plamene z liehového či iného variča mimo a tým pádom násobne znížiť jeho účinnosť. Ak plamene smerujú priamo na dno a steny ešusu, je varenie rýchlejšie. Závetrie zoženiete aj skladacie, no dokážete si ho provizórne vytvoriť napríklad z kusov kôry alebo plochých kameňov, ktoré naukladáte okolo variča.

Pokrievka

Na hrnček patrí pokrievka. To vie každá gazdiná a mal by to vedieť aj každý zálesák. Ak varíte v zime, vietor nie je váš jediný nepriateľ. Zohriať liter vody doma pri 22 stupňoch a vonku pri 0 stupňoch vyžaduje iný objem energie. Zakrytím varnej nádoby rýchlejšie privediete čokoľvek k varu a miniete menej paliva.

Teplota a tlak paliva

Aj v starších článkoch sme spomínali, že je mimoriadne dôležité držať napríklad vo vnútornom vrecku bundy. Výkon však neklesá len liehovému variču s poklesom teploty, ale napríklad aj plynovému so stúpajúcou nadmorskou výškou. Ak hľadáte varič, ktorý bude fungovať vždy a všade, vyberte si benzínový.

Zohrievanie presného množstva vody

Chcete si zaliať len 2-decový hrnček s kávou? Tak načo by ste do ešusu liali 3 alebo dokonca 5 a viac deci vody? Vždy zohrievajte len presné množstvo vody. Nalejte si ho do hrnčeka, v ktorom si chcete kávu alebo čaj zaliať a následne ho prelejte do ešusu. Okrem toho, že miniete menej paliva a vodu zohrejete rýchlo, nemusíte zbytočne minúť viac vody, ktorá vám zostane na neskôr.

Voľba správneho materiálu ešusu

Titán, nerezová oceľ aj hliník vedú teplotu rozdielne. Veľký rozdiel nie len v materiále, ale aj v tvare ešusu. Posledný veľký rozdiel je v hrúbke použitého materiálu. Najviac odporúčané ú hliníkové ešusy s povrchovou úpravou, ktoré sú lacné, zdravotne nezávadné, výborne vedú teplo a hlavne sú cenovo dostupné.