Akému palivu sa vyhnúť pri varení v prírode?

Pri častom pobyte v prírode sa každý skôr či neskôr rozhodne variť. Obložené chleby, čokoláda a čaj v termoske vám prestanú stačiť a začnete objavovať zálesácke kulinárske špeciality. Nech už si vyberiete akýkoľvek varič alebo dáte prednosť len klasickému táboráku, pripravili sme pre vás zoznam druhov paliva, ktoré sú na varenie absolútne nevhodné.

Mokré drevo

Dávať mokré drevo do ohniska  lese po daždi alebo počas zimy je akceptovateľné. Skôr či neskôr sa voda odparí, a ak vám nevadí dym, syčanie a horšia horľavosť, skôr či neskôr v ohnisku nakoniec zhorí a dá vám svetlo aj teplo počas noci v prírode. Avšak, ak sa na ňom rozhodnete variť, znamená to, že budete mať čierny ešus a kým privediete čo i len malé množstvo vody, bez poriadneho plameňa a pahreby to bude trvať dlho.

Drevo s obsahom živice

Na jednej strane skvele horí a smolničku pozná každý zálesák ako ideálny spôsob založenia ohňa. Avšak, ak budete na dreve s vysokým obsahom živice, ešus sa vám rýchlo zadymí a ostane lepkavý, čím vám môže ušpiniť obal alebo rovno celý batoh. Varte len na suchom dreve z listnatých stromov.

Lacný tuhý lieh

Tuhý lieh je výborným palivom do varičov. Dá sa kúpiť takmer všade. Ten kvalitnejší je, samozrejme, aj drahší, ale je určený priamo na varenie – nesmrdí a nezanecháva stopy na ešuse. Ak budete variť na najlacnejšom pevnom podpaľovači, nevyhnete sa zápachu a opäť zadymenému ešusu. Pachuť tuhého liehu sa dostane aj do jedla.

V zime aj tekutý lieh

Na začiatok musíme povedať, že tekutý lieh patrí medzi najlepšie, najpraktickejšie a najjednoduchšie palivo do outdoorových varičov. Rovnako je asi aj najlacnejší a najskladnejší. Avšak, jeho dobré vlastnosti sa stratia s klesajúcou teplotou. Ak ho predsa len chcete používať aj v zime, noste fľašu s liehom vždy vo vnútornom vrecku bundy pri tele.

Liehový gél

Existuje len jedna nevýhoda týchto gélov. Ich cena. Oproti klasickému tekutému liehu, ale aj oproti pevnému liehu na varenie je násobne vyššia. Pri varení v prírode pravdepodobne nechcete, aby vás palivo na zovretie litra vody stálo viac, ako všetky suroviny na obed pre jedného, však?